Încep arăturile adânci de toamnă

La sfârşitul săptămânii trecute, pe oriunde am umblat în împrejurimile Văii Someşului Mic hotarul a fost plin cu tractoare. Mecanizatorii s-au folosit de timpul prielnic (au fost şi ploi înainte, deci terenul nu a fost tare) şi au lucrat şi în week-end. Şi bine au făcut, căci arăturile trebuie realizate înainte de îngheţarea solului. Cu o supriză plăcută am rămas în comuna Aluniş, unde arăturile au fost deja finalizate pe mai mult de jumătate din suprafeţele planificate. Chiar la ieşire din localitate, spre Iclod, am văzut hectare întregi arate. În paralel cu lucrările de arat, posesorii de terenuri arabile transportau îngrăşăminte naturale pe câmp. În comună există multe animale, aşa că nu se duce lipsă de bălegar, iar îngrăşămintele se transportă în hotar cu tractoare şi cu atelajele gospodarilor.

Aceaşi intensitate a activităţii am constatat-o şi în satele componente ale comunei Iclod, unde mecanizatorii au verificat adâncimea arăturilor. După cum am văzut şi noi în timpul deplasării pe drumul judeţean Iclod – Aluniş, arăturile s-au executat perpendicular pe direcţia semănăturilor, în scopul asigurării adâncimii uniforme. Datorită rotaţiei culturilor, se realizează şi alternarea adâncimii arăturii de la un an la altul, măsură agrotehnică cu un efect favorabil din toate punctele de vedere. Având în vedere că în zona Iclodului pe multe terenuri arăturile s-au făcut pe pantă, tractoriştii au ţinut cont de direcţia curbelor de nivel sau de unghiul redus cu acestea.

Ne-am oprit pentru câteva minute în Bonţida, unde ne-am întâlnit şi cu primarul Emil Cârhaţ, aflat şi el pe teren. De la dânsul am aflat că în gospodăriile populaţiei se găsesc peste 30 de tractoare, toate aflându-se pe câmp la efecuarea arăturilor adânci de toamnă, semănatul cerealelor păioase pe cele 500 hectare fiind terminate.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie