Încă o expoziţie controversată la MNIT

O nouă expoziţie controversată este în desfăşurare la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. După ce anul trecut s-a expus, chiar în preajma Zilei Naţionale a României, coroana regelui Ştefan al Ungariei, recent, instituţia condusă de Felix Marcu a ales să le prezine clujenilor, în perioada martie-mai din Anul Centenarului, alte obiecte şi bunuri culturale care nu au legătură cu istoria României şi a poporului român. Este vorba de peste 100 de imagini tridimensionale şi câteva bunuri culturale aduse din Ungaria. Acestea fac obiectul expoziţiei „PUNCTE DE VEDERE. Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial” organizată în spaţiile muzeului clujean de Muzeul Naţional al Ungariei.

Expoziţia a fost realizată prin colaborare cu colecţia particulară Sándor Felvinczi, Arhiva Fotografică a Institutului şi a Muzeului Militar Maghiar, Fundaţia Memorială Alajos Strobl şi Muzeul Tarisznyás Márton din Gheorgheni.

Pentru expoziţia găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei au fost selectate stereofotografii din colecţiile companiei germane Neue Photographische Gesellschaft (seria intitulată Război mondial 1914-1916), ale companiei americane Keystone View Company, precum şi lucrări ale unor fotografi particulari din epocă. Imaginile redau informaţii vizuale legate de front, de câmpurile de luptă, de mişcările de trupe, de viaţa militarilor în tranşee etc. Muzeografii clujeni au etalat, alături de cele peste 100 de imagini tridimensionale şi câteva bunuri culturale, legate, în mod strâns, de locurile sau de evenimentele reflectate în fotografii. Printre aceste bunuri culturale expuse, acum se remarcă arme şi alte accesorii militare din Primul Război Mondial, precum şi un dispozitiv stereoscopic.

Ce e interesant e faptul că, deşi deţine un patrimoniu valoros de peste 450 000 de bunuri culturale, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în loc să prezinte publicului creaţia materială şi spirituală a comunităţilor din această parte României, precum şi evoluţia istorică a acestei zone, preferă ca în Anul Centenarului să promoveze obiecte culturale şi de tezaur tocmai din Ungaria. Din păcate aşa a înţeles conducerea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei să se raporteze la Centenarul Marii Uniri. Precizăm că expoziţia „PUNCTE DE VEDERE. Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial” are loc la nici două luni după ce s-a încheiat acţiunea de prezentare a coroanei regelui Ştefan al Ungariei. Acest obiect a putut fi văzut la muzeul clujean în perioada 30 noiembrie 2017-24 ianuarie 2018. Mai exact, în perioada dintre ziua Naţională a României şi Ziua Unirii Principatelor Române. Ţinând cont că Anul 2018 are pentru România o încărcătură cu totul specială, organizarea în acest context a celor două acţiuni de către MNIT nu poate reprezenta decât o acţiune ofensatoare şi de-a dreptul jignitoare.

MNIT – închis de nouă ani

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei nu mai are expoziţie permanentă de aproape nouă ani de zile din cauza unor anchete şi procese ce au vizat o investiţie de 11 milioane de euro pentru amenajarea muzeală. Deşi instituţiile abilitate din zona justiţiei au stabilit încă de anul trecut că în acest caz nu sunt elemente de natură penală, până acum nu s-a făcut nimic pentru reluarea proiectului de reamenajare muzeală.

În luna septembrie 2016, când în fruntea instituţiei a ajuns arheologul Felix Marcu, se spera că lucrurile merg pe drumul spre renaştere. După un an şi jumătate de atunci, problemele sunt departe de a se rezova iar şanse ca muzeul să poată fi vizitat în contextul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire sunt de-a dreptul nule. Singurele activităţi care se desfăşoară sunt expoziţiile temporare. Dar şi acestea după cum se vede nu au legătură cu Centenarul.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to Încă o expoziţie controversată la MNIT

  1. Ioan

    Am văzut expoziția cu fotografiile, e chiar interesanta. Sunt curios daca s-ar putea expune și fotografii de același tip realizate de armata română, ce glumă. Muzeul este închis de mult și asta arata nivelul administrației.. in anul centenarului putem medita benefic care administrație era/ este mai preocupată de istoria națională: cea dinainte de 1918 sau cea de acum..

  2. Liviu H.

    Dar cine se face raspunzator de asemenea ofensa? Chiar nu exista nimeni sa dirijeze organizarea unui asemenea eveniment ? Ce fac organele statului menite sa aprobe desfasurarea expozitiei in cauza ?

  3. Unu

    Ar trebui căutat dânsul la „asociațiile benevole și benevolente”, la care aparține. Precis există o explicație. E mai mult decât simplă incompetență.