Salvări miraculoase

Echipele de salvatori au reuşit, în mod miraculos, să extragă de sub dărâmături supravieţuitori ai cutremurelor catastrofale care au lovit sudul Turciei şi Siria vecină, la o săptămână după producerea acestora, transmite AFP.

Aceste salvări sunt nesperate pentru că s-au produs cu mult după expirarea perioadei iniţiale de 72 de ore, considerată crucială pentru şansele de supravieţuire ale persoanelor rămase blocate sub dărâmături.

În cursul nopţii de duminică spre luni, şapte persoane au fost găsite în viaţă sub dărâmături în Turcia, printre care şi un copil de 3 ani la Kahramanmaras şi o femeie de 60 de ani la Besni. O alta, în vârstă de 40 de ani, a fost salvată după 170 de ore la Gaziantep.

Un membru al unei echipe de salvatori britanici a publicat duminică un clip pe Twitter în care apare un salvator care înaintează printr-un tunel săpat în ruine şi scoate la suprafaţă o persoană rămasă blocată de 5 zile.

Şi în oraşul Kahramanmaras, aflat în apropiere de epicentrul seismelor, salvatorii continuă să acţioneze, în timp ce oamenii aşteaptă informaţii despre apropiaţii lor.

În total, 34.000 de salvatori acţionează în prezent în căutarea supravieţuitorilor, conform vicepreşedintelui turc Fuat Oktay. Aproximativ 400.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele devenite nesigure după seism, iar 1,2 milioane de oameni au fost cazaţi în cămine studenţeşti.

La Antakya, Antiohia din perioada antichităţii greceşti, după primele trei sau patru zile de abandonare, sunt organizate operaţiuni de căutare şi salvare.

La Kahramanmaras au fost instalate 30.000 de corturi, în timp ce 48.000 de persoane sunt adăpostite în şcoli şi 11.500 în sălile de sport, conform ministrului de intrene Suleyman Soylu.

O puternică prezenţă poliţienească şi militară este acum vizibilă, autorităţile precizând că este vorba de prevenirea jafurilor, după incidentele din acest weekend. Numeroşi locuitori din Antakya, intervievaţi de AFP, au explicat furturile din supermarketuri din primele zile de după seism prin necesitatea absolută în care s-au găsit mulţi, lipsiţi de apă, electricitate şi bani, din lipsă de sprijin din partea autorităţilor.

În acelaşi timp, operaţiunile de căutare au fost încheiate la Sanliurfa, Kilis, Osmaniye şi Adana, conform presei turce. Aceste operaţiuni continuă însă în 308 locaţii din Kahramanmaras.

În ceea ce priveşte şcolile primare şi gimnaziale din 10 oraşe afectate de cutremur, acestea vor rămâne închise până la 1 martie, a declarat ministrul Educaţiei, Mahmut Ozer. În celelalte oraşe, şcolile se redeschid la 20 februarie.

De asemenea, seismele au transformat în moloz şi importante lăcaşuri de cult. La Antakya, lui Havva Pamukcu, o credincioasă care obişnuia să se roage la moscheea Habib-I Nejjar, încă nu-i vine să creadă. „Acest loc înseamnă mult pentru noi. Oamenii veneau aici înainte de a porni în pelerinaj spre Mecca”, a susţinut ea.

Biserica ortodoxă a avut aceeaşi soartă, constată Sertac Paul Bozkurt, membru al consiliului administrativ al acestui lăcaş de cult. „Toate zidurile ei s-au prăbuşit şi nu ne mai poate adăposti rugăciunile”, a precizat el.

În Siria situaţia rămâne extrem de dificilă. Bab-al Hawa, în nord-vest, rămâne singurul loc de trecere operaţional dinspre Turcia spre zonele rebele, şi ele grav afectate de seisme. Au trecut graniţa camioane ce transportau cele necesare pentru ridicarea unor adăposturi de urgenţă – folii de plastic, pături şi saltele, dar şi frânghii şi cuie şi şuruburi.

ONU a recunoscut că ajutoarele care au ajuns în Siria sunt insuficiente. „Până acum am eşuat în faţa oamenilor din nord-vestul Siriei”, a recunoscut şeful agenţiei umanitare a ONU, Martin Griffiths. „Se simt, pe bună dreptate, abandonaţi” şi trebuie ” să îndreptăm acest eşec cât mai rapid”, a adăugat el.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a întâlnit duminică, la Damasc, cu preşedintele sirian Bachar al-Assad, asigurând că acesta din urmă s-a arătat gata să ia în considerare deschiderea de noi puncte de trecere pentru a transporta ajutoare în zonele rebele.

Conform unui oficial din Ministerul sirian al Transporturilor, Suleiman Khalil, 62 de avioane încărcate cu ajutoare au aterizat până în prezent în Siria şi alte astfel de transporturi sunt aşteptate în orele şi zilele următoare. Majoritatea ajutorului umanitar pentru Siria provine din Arabia Saudită.

Conform ultimelor bilanţuri, seismul produs la 6 februarie, ce a avut magnitudinea de 7,8, a făcut cel puţin 35.224 de morţi, dintre care 31.643 în regiunea de sud a Turciei şi 3.581 în Siria. ONU a avertizat însă duminică asupra faptului că acest bilanţ s-ar putea dubla.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut