În prima jumătate a anului, cifra de afaceri din industrie a crescut cu peste 13%

În primul semestru al anului în curs, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a urcat cu 13,8% faţă de rezultatele consemnate în perioada similară a anului trecut, ca rezultat al majorării producţiei industriale, care a fost susţinută şi creşterea numărului de comenzi noi.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie a acestui an, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 13,8% comparativ cu rezultatele obţinute în acelaşi interval de al anului trecut, datorită creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (cu 14,1%) şi în industria extractivă (cu 5%). Pe marile grupe industriale, majorări ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (cu 17,6%), în industria energetică (cu 17,3%), în industria bunurilor intermediare (cu 13%), în industria bunurilor de uz curent (cu 8,5%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 7,6%).
Totuşi, comparativ cu mai 2018, cifra de afaceri din industrie a coborât cu 0,4%, ca urmare a scăderilor consemnate în industria extractivă – cu 4,7%, şi în industria prelucrătoare – cu 0,3%. Pe marile grupe industriale, scăderi au avut loc în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 4,2%), industria bunurilor de uz curent (cu 1,5%), industria bunurilor intermediare (cu 0,6%) şi industria energetică (cu 0,4%), în timp ce industria bunurilor de capital a crescut cu 0,9%.

Producţia industrială s-a majorat cu 4%

Producţia industrială a crescut, în primul semestru al acestui an, cu 4% comparativ cu perioada similară din 2017, ca urmare a majorărilor din industria prelucrătoare (cu 5,1%) şi din industria extractivă (cu 2,5%), creşteri care au compensat scăderea cu 1,6% din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
În ultima lună a intervalului analizat, producţia industrială a coborât faţă de luna precedentă cu 0,9%, din cauza scăderii industriei prelucrătoare cu 1,5%, diminuare care nu a fost compensată de majorările cu 4% din industria extractivă, respectiv cu 1,8% din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat. Faţă de aceeaşi lună din anul precedent, producţia industrială s-a majorat cu 4,6%.

Au crescut comenzile noi din industria prelucrătoare

Comenzile noi din industria prelucrătoare au avansat în primele şase luni ale acestui an cu 18,2%, majorarea fiind determinată de creşterile înregistrate în industria bunurilor de capital (cu 21,4%), în industria bunurilor intermediare (cu 16,4%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 12,1%) şi în industria bunurilor de uz curent (cu 4,4%).
În iunie, comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut cu 2% comparativ cu cele din luna precedentă, ca urmare a diminuărilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 7,6%), în industria bunurilor intermediare (cu 6%) şi în industria bunurilor de uz curent (cu 1,1%), scăderi care nu au fost compensate de majorarea cu 0,2% înregistrată în industria bunurilor de capital. Faţă de aceeaşi lună din 2017, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 17,9%.

V.D.

Articole din aceeasi categorie