IN MEMORIAM DORINA IDICEANU MATHE, restauratoarea Icoanei de la Nicula

Sf-Maria Asemenea celor aleşi a fost chemată la cer în Ziua Domnului, 3 martie 2013. Şi parastasul a 40 de zile i s-a rînduit tot într-o astfel de sfîntă zi la Biserica ortodoxă „Înălţarea Sfintei Cruci” din strada Plopilor, duminică 14 aprilie 2013, la ora 13, ca o exceptie pentru suflete mari. Vom rememora clipa sublimă şi grea cînd Corabia Eternităţii a ancorat la ţărmul Dorinei, ca să o poarte spre alte “înălţimi de cuget) şi albăstrimi de gînd“. Vom revedea imagini din Capela ortodoxă Mănăştur, capelă împodobită cu acele sfinte icoane, pictate şi donate de însăşi enigmatica artistă restauratoare. Preotului Dan Hognogi i-a revenit atunci privilegiata misiune de a-i conduce sufletul cît mai aproape de tronul Împăratului Ceresc şi al Sfintei Fecioare. Fie ca Eleussa, Multiubitoarea Maică şi Fecioară, pe care a pictat-o suav şi inegalabil, să-i fie Dorinei “toiag de crini întru a inimii călătorie”.Dorina-Idiceanu

În 1992, IPS Teofil Herineanu a organizat concurs internaţional pentru artiştii ţărilor ortodoxe în perspectiva restaurării Icoanei de la Nicula. În fruntea competitiei s-a situat Dorina Idiceanu, fără al cărei har înnoitor expunerea publică a Hodighidtriei) Călăuzitoarei de la Nicula nu ar fi fost posibilă.

A restaurat mai multe opere de artă, care sînt aleasă podoabă a marilor muzee din ţară şi străinătate. Dar capodopera vie, cea mai iubită şi mai expresivă a vieţii artistei, rămîne fiul ei, arhitectul Dan Idiceanu Mathe, activ la Timişoara unde arhitectura se manifestă frecvent ca “poezie în spaţiu”. “Ididan” este oricînd binevenit între artiştii clujeni, congenerii mamei, cît şi între foştii colegi şi profesori de la Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea”, promoţia 1996.

Prof. Aurelia PETRULE

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare