În doar trei luni, turiştii străini au lăsat în România peste 1,2 miliarde lei

Peste 443.000 de turişti străini au sosit în România în primul trimestru al acestui an, iar cheltuielile acestora au totalizat aproximativ 1,293 miliarde lei, adică peste 430.000 milioane lei pe lună, respectiv mai mult de 2.900 lei pe persoană.

În intervalul ianuarie – martie al anului în curs, în structurile de cazare turistică au fost înregsitraţi 443.700 de turişti străini, cheltuielile acestora însumând 1292,6 milioane lei, cheltuiala medie pe persoană fiind de 2.912,9 lei.
Datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică arată că afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de 60,7% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în primele trei luni ale anului, cheltuielile acestora reprezentând 64,4% din total. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,4%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (92,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare).
Doar 39,3% dintre turiştii străini au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (64,2%) şi pentru vizitarea rudelor şi prietenilor (10,5%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.
Cheltuielile turiştilor străini în restaurante şi baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 42,3% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 34,6% – cadourilor şi suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,7% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 33,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 44% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 38,3% şi-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 85,1% din totalul turiştilor străini, în timp ce 10,9% au utilizat autoturisme proprii, 3% autocare şi autobuze, şi doar 1% au ajuns la noi în ţară cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc).

Articole din aceeasi categorie