ÎN ARMONIE CU NATURA sau pilula pentru suflet şi trup

titlul Motto:

Crizele sunt ca şi pasărea Phoenix.

Această pasăre înainte de a muri

îşi construieşte un cuib din ramuri

de scorţişoară pe care le aprinde.

Arde cuibul, arde şi pasărea.

Rezultă cenuşa. Din aceasta se ridică

o pasăre Phoenix mai impunătoare.

(După prof. Bruce Lipton)

Culori,0

esenţe,

concentrare…

Fără îndoială, sfera de expres ie a tot ceea ce se află în jurul nostru a fost observată de multă vreme. Natura concentrează, cu bună ştiinţă, tot ceea ce omului îi lipseşte. Raza de lumina care ne d efineşte specia a descoperit de multă vreme că graţia statuară a Naturii poate fi un adjuvant în tratarea diferitelor afecţiuni. Iar vremurile moderne au dus cercetarea până la nivelul înţelegerii mecanismelor care acţionează în plante, pentru ca organismul nostru să funcţioneze în cele mai bune condiţii.

Toţi am auzit de „conceptul de sănătate holistică”. Şi toţi am vrea să ştim mai multe despre asta. O sinteză o aflăm de la farmacistul drd., domnul Vasile Octavian Pop, director general al HYPERICUMIMPEX0-1 (Baia Sprie, str. Gutinului nr. 3A Maramureş), apărută în volumul I al cărţii „Terapia cu plane medicinale şi suplimente alimentare”-

„Plantele au fost create din voinţă divină în ziua a treia a Facerii, după despărţirea apelor de uscat şi înaintea despărţirii luminii de întuneric, după cum reiese din Biblie – Cartea Cărţilor… Plantele ca parte a lumii au fost dăruite ca hrană oamenilor în ziua a şasea. Iată vă dau vouă toată iarba dătătoare de sămânţă de pom într-însul: acestea vă vor fi vouă spre hrană. (V.T. Facerea, 1:29, pag. 23). Omul în accepţiunea holistică reprezintă o unitate între spiritual, emoţional şi fizic. Boala apare mai întâi în aluatul biostructurii spirituale şi apoi în planul fizic. Boala este, după unii cercetători, o experimentare a relaţiei cauză-efect. De aceea se promovează pentru alinarea durerii şi vindecării bolii mai întâi de toate: iertarea, iubirea şi dăruirea.0-2 La celălalt pol, ego-ul generează dezechilibre aducătoare de boli”. Şi undeva mai departe: „Astăzi, se conturează tot mai mult o ştiinţă numită Epigenetică. Bazele acesteia sunt puse de profesorul de biologie celulară Bruce Lipton, care a explicat legătura dintre gene şi mediul înconjurător. El a pornit de la fizica cuantică care explică dualitatea minte-corp… Tragem concluzia că mintea noastră poate influenţa în bine sau în rău corpul nostru…” Iar „abordarea holistică impune vindecarea în relaţia dintre corpul fizic, suflet şi minte. Medicina somatică afirmă că mintea (gândul) influenţează în permanenţă corpul fizic. La ora actuală, ştiinţa a confirmat că unele stări mentale, psihice ca: mânia, frustrările, melancolia pot să producă o mare acidificare a sângelui care este cauza multor boli. S-a observat că gândul are o mai mare influenţă asupra corpului fizic, decât hrana. Starea sănătăţii oamenilor este rezultatul unor interacţiuni dintre factorii fizici, mentali, emoţionali, generici, ai mediului înconjurător şi social, reflectând modul nostru de viaţă”.

La începutul periplului nostru prin Baia Mare, vom vorbi despre toate astea şi încă multe altele, cu doamna biolog
Maria Pimg_20161030_0002op:

– Firma HYPERICUMIMPEX produce ceaiuri simple şi de combinaţie, ceaiuri gândite pentru prevenţia şi ameliorarea unor afecţiuni, apoi tincturi, care, de multe ori, se folosesc împreună cu ceaiurile pentru o eficienţă ridicată. Urmează compartimente de producţie ale unor capsule, extracte naturale. Trebuie să precizez din capul locului: în capsulele noastre nu sunt pulberi amestecate, respectiv o parte naturală şi o parte din medicamente sintetice alopate. Noi folosim extracte naturale 100%. Avem tehnologii de ultimă oră pe plan mondial. Produsele noastre sunt completate de siropuri naturale, obţinute prin presare la rece. Nu procesăm nimic, pentru a obţine sucul acela tămăduitor! Şi punem îndulcitor. Dar fie e îndulcitor natural, fiimg_20161030_0001e un zahăr natural, prelucrat enzimatic, pentru a fi curăţat şi îmbogăţit cu vitaminele B-complex. Produsul care a atras cele mai multe aprecieri şi, bineînţeles, o grămadă de premii, este Bitterul. Taina plantelor! E un fel de bitter suedez, dar cel produs la Baia Sprie, în Maramureşul istoric, e obţinut prin macerare 100%, în alcool de cereale, de foarte mare puritate şi calitate. E un proces îndelungat, iar după filtrare şi limpezire, efectele sunt incredibile. Şi, combinaţiile de plante (40 de regulă), sunt gândite în aşa fel încât să ajute toate părţile componente ale corpului. A intrat deja în conştiinţa populaţiei şi un alt fel de bitter, cel pentru Inimă şi vasele de sânge şi Ierburile vieţii, un sortiment ce este alcătuit dintr-o combinaţie de plante care sunt pomenite şi în Biblie Şi au efecte benefice asupra părţii nervoase a corpului uman.

– Sănătatea, ziceaţi dumneavoastră, este capacitatea de a controla evenimentele de tot felul, care ne afectează şi influenţează viaţa; este arta de a face faţă oboselii, crizelor, etc. Starea de sănătate este starea de normalitate umană, iar organismul are o inclinaţie înnăscută către sănătate şi homeostazie. Care e… taina?

– Echilibrul. Armonia. Şi, mai ales, ştiinţa de a combina acele plante care au efecte dintre cele mai benefice. Chiar dacă, aparent „efectele unor plante se bat cap în cap”. Dacă spre exemplu, omul are hipertensiune, face un tratament de 7 zile cu vâsc.

– De unde…ştie planta asta când să scadă şi când să crească tensiunea omului? În aşa fel, desigur, încât să armonizeze totul şi să creeze starea de bine şi sănătate.

– Aţi văzut şi intuit?! Dacă are tensiune foarte, foarte scăzută, tot tratament cu vâsc se face. Şi tot 7 zile. Cred că planta asta are o… inteligenţă peste înţelegerea noastră. Noi doar constatăm. Şi punem în aplicare. E multă muncă, şi ştiinţă. Dar merită!

– Pe lângă facultatea de biologie, aţi terminat şi pe cea de inginerie în domeniul alimentaţiei.

– Ceea ce m-a ajutat foarte mult în munca de cercetare. Iar doctoratul în biotehnologii alimentare mi-a deschis calea spre taine pe care nu mi le-aş fi închipuit că există în Natură. Dar nu există satisfacţie mai mare decât să vezi că bolnavul se întoarce, după tratamentul naturist prescris de tine, şi spune că s-a vindecat.

– Ne aflăm într-un magazin din Baia Mare. O minunăţie!

– Fiul meu însă a reuşit să facă din toate magazinele răspândite în ţară nişte modele. Sigur că se găsesc toate produsele noastre. Şi încă multe altele pe care noi le considerăm benefice pentru organismul uman. Dar ţinem mult la aspectele de prezentare, igienă şi bun gust. Iar un exemplu, este magazinul „Farmacia Naturii” din Cluj. E pe strada Horea nr. 4 (tel.0264 434 264).

***

De-a lungul unui timp aleator, vă vom prezenta binefacerile plantelor. A celor care, printr-o producţie grijulie şi îndelung cercetată se… nasc la Baia Sprie, Maramureş. Până atunci, reţineţi că puteţi afla amănunte dintre cele mai interesante la www.hypericum-plant.ro

Şi să nu uitaţi că toate câte le veţi afla, sunt sinteze ale experienţei seculare de la egipteni citire, Hipocrate cu al său Corpus Hippocraticum, învăţăturile medicului grec Dioscordie şi Materia Medica, Galenicus şi Farmacia galenica, înscrisurile de pe tăbliţele sumeriene cu texte medicale şi biblioteca de la Ninive, experienţa chinezilor şi cărţile lor pomenite de Nicolae Milescu Spătaru, apoi Ayurveda şi nutriţionistul himalaian, Avicena şi învăţăturile zeului vindecător al dacilor, Zamolxis. Ca şi înţelepciunile din 1758 cuprinse în Herbarium, lucrare apărută la Cluj.

Şi toate astea – ştiinţă şi muncă asiduă – pentru un lucru atât de simplu şi, totodată, atât de important: întru sănătatea noastră, cercetarea va descoperi noi şi noi… badijonaje. Pentru alinare. Şi stare de bine.

Radu VIDA

Grafică: AnomisadiV

(P)

Articole din aceeasi categorie