În anul Centenarului, Cluj-Napoca devine Capitala Mondială a Matematicii

Timp de două săptămâni, în perioada 3-14 iulie a.c., municipiul Cluj-Napoca va fi Capitala Mondială a Matematicii prin organizarea, aici, a celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică (OIM).

Evenimentul, aflat a la cea de-a șasea ediție românească, a fost lansat public de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în prezența secretarului de stat din MEN, Petru Andea, a președintelui Societății de Științe Matematice din România, Radu Gologan, a prefectului Ioan Aurel Cherecheș, primarului Emil Boc, vicepreședintelui CJ Cluj, Vakar Istvan, a reprezentanților instituțiilor partenere, sponsorilor, universităților și unităților de învățământ clujene. La conferința de lansare, care a avut loc vineri, 26 ianuarie, la Cluj-Arena, au participat aproximativ 200 de persoane.

„Ministerul Educației Naționale acordă o atenție deosebită disciplinei Matematică,  aceasta fiind o regină a disciplinelor școlare. Ca urmare, consider că și Olimpiada Internațională de Matematică va fi o regină a olimpiadelor, iar câștigătorii acestei competiții ne vor aduce faimă și nouă, școlilor din care provin, dascălilor care i-au pregătit și științei românești, în general. Ministerul Educației Naționale apreciază extraordinar de mult acest eveniment și își va da tot concursul și tot sprijinul pentru reușita lui. Așa cum toți cei care s-au evidențiat la olimpiadele internaționale de matematică sunt astăzi persoane reprezentative pentru știința matematică și pentru știința mondială, în general, mulți dintre ei sunt profesori la universități de renume din Europa și din SUA, sunt convins că și cei care vor veni la vară la Cluj-Napoca reprezintă viitorul matematicii, viitorul științific al umanității, în general, și, fără îndoială, al României” – a spus secretarul de stat din MEN, Petru Andea.

„Mi-e greu să cred că Olimpiada Internațională de Matematică s-ar fi putut desfășura în altă parte decât la Cluj. Am descoperit aici un colectiv extraordinar, cu o mare dorință de a arăta că această zonă, acest oraș poate fi simbolul matematicii pentru foarte multă vreme” – a spus, la rândul său, președintele Societății de Științe Matematice din România, Radu Gologan.

Potrivit declarației inspectorului școlar general Valentin Cuibus, încredințarea acestui eveniment Clujului „vine drept recunoaștere a unui spațiu clujean al colaborării interinstituționale corecte și eficiente și a unui climat care permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale educației”. „Inspectoratul Școlar Județean Cluj este instituția căreia, în anul Centenarului, îi revine misiunea de a organiza la Cluj-Napoca a 59-a ediție a OIM. Și dacă România, în 2018, se află în an aniversar, Clujul este așezat pe harta lumii ca destinația mondială a celei mai vechi competiții în domeniul științelor exacte, matematica. La 100 de ani de la Marea Unire, în 2018, Clujul readuce în agenda publică o nouă ediție românească a acestei competiții” – a declarat Valentin Cuibus.

Olimpiada Internațională de Matematică a fost organizată pentru prima oară în istoria ei, în 1959, în România. De atunci, IMO este organizată anual, în țări diferite. Organizatorii celei de-a 59-a ediție, care se va desfășura în vara aceasta la Cluj-Napoca, sunt: Ministerul Educației Naționale, Societatea de Științe Matematice din România și Inspectoratul Școlar Județean Cluj, iar partenerii instituționali sunt Institutul de Matematică al Academiei Române, Consiliul Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

La competiție sunt așteptați peste 1000 de participanți, din 120 de țări.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie