În 2030 obezitatea ar putea afecta 20 – 30% din totalul populaţiei adulte

Obezitatea poate determina boala cronică de rinichi prin afectare renală directă sau, indirect, prin favorizarea apariţiei hipertensiunii arteriale şi a diabetului zaharat, prevalenţa acesteia estimându-se că va ajunge în 2030 la 20 – 30% din totalul populaţiei adulte, afirmă preşedintele Comisiei de nefrologie din Ministerul Sănătăţii, Ionel Alexandru Checheriţă, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, 9 martie, informează AGERPRES.

Potrivit acestuia, o serie de alte afecţiuni asociate obezităţii – guta, dislipidemia, ateroscleroza, boala coronariană ischemică – au impact negativ asupra funcţiei renale.

„Pentru a preveni apariţia obezităţii şi riscurile care decurg din această patologie este necesară buna cunoaştere a factorilor săi de risc, mai ales a celor modificabili: regimul dietetic, activitatea fizică, stresul, factorii socio-economici şi psiho-sociali. Colaborarea între specialităţile medicale este esenţială în activitatea de prevenţie; este necesară implicarea medicului de familie pentru diagnosticul precoce şi monitorizarea atentă a cazurilor depistate, precum şi pentru alegerea momentului oportun de îndrumare a pacientului către specialităţile implicate (diabet, nutriţie şi boli metabolice, cardiologie, nefrologie etc)”, a afirmat Checheriţă.

În opinia sa, nu trebuie neglijat rolul educaţiei nutriţionale în activitatea de prevenţie, începând din şcoli şi continuând cu programe specializate, de reechilibrare metabolică, accesibile populaţiei. „Boala cronică de rinichi (BCR) reprezintă cea mai importantă patologie renală, având drept cauze principale diabetul zaharat şi bolile cardiovasculare. Este caracterizată prin pierderea progresivă şi ireversibilă a funcţiei rinichilor, evoluând cu numeroase complicaţii care afectează întreg organismul şi care duc la invaliditate şi mortalitate crescute. Este o problemă de sănătate mondială, afectând în prezent circa 10% din populaţie, cu o incidenţă în continuă creştere”, a arătat medicul.

Ziua Mondială a Rinichiului, sărbătorită anual începând cu 2006, este menită a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra importanţei rinichiului în menţinerea stării de sănătate, implicit asupra necesităţii profilaxiei şi tratamentului bolilor renale.

Articole din aceeasi categorie