IMM-urile, un motor al economiei europene

Microîntreprinderile (firmele cu până la nouă angajaţi) au cea mai mare contribuţie la exporturile intracomunitare în şase state membre UE: Belgia (46% din totalul exporturilor intra-UE), Malta (37%), Ungaria (26%), Marea Britanie (23%), România şi Suedia (ambele cu 19%), potrivit datelor publicate de Eurostat.
La nivel general, Întreprinderile Mici şi Mijlocii (până la 249 de angajaţi) sunt un motor al economiei UE, creând locuri de muncă şi contribuind la creşterea economică. De asemenea, IMM-urile contribuie la schimburile comerciale intracomunitare. Aproximativ 98% din companiile care fac schimb cu bunuri în interiorul UE sunt IMM-uri, inclusiv aproximativ 70% care sunt microîntreprinderi. Concret, IMM-urile sunt responsabile pentru 51% din importurile intra-UE şi 45% din exporturile intra-UE.
IMM-urile contribuie cel mai mult la exporturile intra-UE de bunuri în Cipru (88%) şi Letonia (81%) şi cel mai puţin în Franţa (21%) şi Germania (26%). În România, IMM-urile sunt responsabile pentru mai puţin de jumătate din exporturile intra-UE de bunuri, un procent mai mic decât în Bulgaria şi Ungaria, dar mai mare decât în Suedia, Finlanda, Polonia sau Cehia.
În majoritatea statelor membre UE, cel puţin jumătate din valoarea importurilor intra-UE de bunuri este asigurată de IMM-uri, în principal în Letonia (85%), Cipru (82%), Estonia (79%) şi Lituania (78%). Doar în Franţa, Germania, Cehia, Slovacia şi Polonia, IMM-urile sunt responsabile pentru mai puţin de jumătate din importurile intra-UE.

Articole din aceeasi categorie