IICCMER, reprezentat la marcarea a șase decenii de la înființarea Procuraturii Speciale privind Crimele Nazismului

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a participat luni, 3 decembrie, la Ludwigsburg, la marcarea celor șase decenii de la înființarea Procuraturii Speciale privind Crimele Nazismului (Zentrale Stelle der Landesjustizverwaltungen). IICCMER a fost reprezentat de președintele executiv, Radu Preda.

„Sarcina Procuraturii Speciale privind Crimele Nazismului, înființată de miniștri ai justiției din fosta RFG, în 1958, este să adune și să analizeze date referitoare la crimele nazismului în Germania și în străinătate. Informațiile care rezidă în urma investigațiilor de natură documentară și de istorie orală sunt transferate către organele abilitate, care continuă cercetările și dispun conform procedurilor legale. Sediul Procuraturii Speciale din Ludwigsburg deține 1.735.362 documente cartate, care însumează trei categorii: dosare personale, dosare selectate în funcție de zonele geografice și documente ale unităților militare. În urma investigațiilor conduse de reprezentanții instituției au fost depuse până acum la Parchetul General german și la parchetele land-urilor 7.635 de investigații preliminare. Pentru misiunea IICCMER, experiența germană oferă un exemplu și ilustrează că timpul nu poate fi invocat pentru a face justiția imposibilă. Dimpotrivă. Cunoașterea istorică și memoria reprezintă bazele actului dreptății, chiar dacă incomplet, tardiv pentru victime sau, în optica unora, neputincios în repararea abuzurilor și ororilor comise de dictatura proletariatului” – se precizează într-un comunicat al IICCMER, remis, marți, presei.

Potrivit comunicatului, la eveniment au avut intervenții procurorul special dedicat crimelor nazismului, ministrul de justiție al land-ului Baden-Wuerttemberg, șeful arhivelor land-ului, fiind prezenți în public procurorul general al Germaniei, președintele Curții Constituționale a Germaniei, parlamentari, șefi ai structurilor de poliție și criminalistică, istorici, juriști și reprezentanți ai cultelor religioase. Din partea IICCMER, Radu Preda a punctat aspecte legate de organizare și viziune.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *