IICCMER: O nouă campanie de investigații arheologice pentru descoperirea mormintelor deținuților politici morți în Penitenciarul Târgu Ocna

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează, începând cu data de 7 iunie, a treia campanie de investigații arheologice pentru descoperirea mormintelor deținuților politici morți în Penitenciarul Târgu Ocna.

Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi de la IICCMER și de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud și Muzeul de Istorie Turda. Investigațiile se vor desfășura în prezența unui procuror militar de la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, instituție sesizată în prealabil de IICCMER în privința acestui caz.

„Conform unei evidențe provizorii bazate pe surse documentare, în perioada 1950-1964, în penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate 841 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 71 au decedat în timpul detenției. Morții au fost înhumați într-un cimitir parohial, situat în apropierea penitenciarului, iar înmormântările au fost practicate într-o zonă mai liberă a cimitirului, trupurile defuncților fiind depuse, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, iar mormintele nu au fost marcate cu cruce sau cu alte semne de identificare. În ultimele decenii, terenul unde au fost îngropați deținuții a fost cedat credincioșilor din parohie pentru locuri de veci, iar gropile ulterioare au afectat, parțial sau integral, multe dintre mormintele deținuților. Evoluția situației din ultimii ani a făcut ca în porțiunea de cimitir unde s-au îngropat deținuții să mai rămână libere doar câteva suprafețe restrânse de teren. Această situație a determinat, în cursul anilor 2011 și 2013, efectuarea unor cercetări arheologice pentru verificarea acelor suprafețe care erau vizate să fie ocupate în scurt timp de morminte. În cursul acestor cercetări, au fost identificate 22 de morminte, dintre care 10 aparțineau unor foști deținuți. Din cauză că și ultimele parcele rămase libere au fost sau vor fi repartizate pentru locuri de veci, s-a impus efectuarea de urgență a unei noi intervenții arheologice”, se arată într-un comunicat al IICMER, remis, miercuri, presei.

Același document face precizarea că rămășițele pământești care au fost recuperate în cursul cercetărilor anterioare și cele care se vor descoperi în următoarele intervenții vor intra în circuitul legal care trebuie să conducă la stabilirea identității victimelor. „Multe dintre victimele care au murit în acest penitenciar au rude și urmași care, de la căderea oficială a regimului comunist, așteaptă din partea autorităților statului adoptarea unor măsuri reale și efective care să conducă la descoperirea și recuperarea osemintelor acestor oameni, care au zăcut zeci de ani în morminte anonime. Acțiunea de la Târgu Ocna are o dimensiune recuperatorie, memoria fiind, așa cum se știe, ultima formă de justiție omenească posibilă”, menționează reprezentanții IICMER.

IICCMER lansează un apel către rudele și urmașii victimelor care au decedat în penitenciarul de la Târgu Ocna, pentru a contacta pe orice cale Institutul sau direct pe responsabilul acțiunii, pentru a putea fi îndrumați către autoritățile care au în sarcină identificarea osemintelor recuperate.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie