IICCMER: Apel către urmașii victimelor decedate în penitenciarul de la Târgu Ocna

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a lansat, marți, un nou apel către rudele și urmașii victimelor care au decedat în penitenciarul de la Târgu Ocna, pentru a contacta pe orice cale institutul, în vederea îndrumării acestora către autoritățile care au în sarcină identificarea osemintelor recuperate în cadrul campaniei din iunie a.c.

În perioada 7-13 iunie, IICCMER a desfășurat o nouă campanie de investigații arheologice în orașul Târgu Ocna, pentru descoperirea mormintelor deținuților politici morți în penitenciarul din localitate. Campania a constat în executarea a trei secțiuni arheologice în spațiul împrejmuit al cimitirului, fiind verificată și cercetată o suprafață însumată de 15 mp. Totodată, s-a verificat prezența unor posibile înmormântări de deținuți pe un teren viran situat în partea de sud-est a cimitirului, aici fiind practicată o secțiune de control cu dimensiunile de 19 x 1.00 metri, în care nu au fost depistate gropi de morminte.

„În secțiunile practicate în cimitir au fost descoperite 20 de morminte, dintre care trei aparțin unor deținuți politici. Număr total al mormintelor depistate până acum, în cursul celor trei campanii de cercetări (2011, 2013 și 2018), este de 42, dintre care 13 sunt ale unor deținuți politici. Scheletele acestora au fost descoperite integral sau parțial, cele din urmă fiind deranjate de înhumări ulterioare. Patru dintre gropile de înhumare erau comune, deoarece fiecare adăpostea osemintele a câte două persoane, iar cinci au fost morminte individuale. Toate rămășițele pământești considerate ca aparținând deținuților politici au fost extrase și recuperate” – precizează IICCMER.

Conform unei evidențe provizorii bazate pe surse documentare, în perioada 1950-1964, în penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate, pe diferite termene de timp, 841 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 71 au decedat în timpul detenției. Morții au fost înhumați într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului. Înmormântările s-au făcut într-o zonă separată a cimitirului, folosită în trecut pentru nevoile funerare ale penitenciarului. Trupurile defuncților au fost depuse, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, nemarcate la suprafața solului.

Cazul deținuților politici morți în penitenciarul de la Târgu Ocna face obiectul unui dosar de cercetare penală, deschis la Secția Parchetelor Militare ca urmare a unei sesizări oficiale înaintate de către IICCMER. Pe lângă răspunderea penală ce poate să revină unor persoane din fosta Securitate și din administrația penitenciarului, care se pot face vinovate de moartea acestor oameni, un scop important al acestui demers este de a se putea identifica osemintele ce au fost și care vor mai fi recuperate.

Cercetările au fost efectuate de un colectiv de arheologi de la IICCMER și de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud și Muzeul de Istorie Turda. Investigațiile de la Târgu Ocna vor continua printr-o nouă campanie de săpături, care se va organiza probabil chiar în toamna acestui an – a anunțat, marți, IICCMER.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie