IGSU: La fiecare trei zile, în România are loc un incident grav generat de scăpările de gaze

Circa 6.000 de incendii la locuințe au avut loc, în medie, anual, în România, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) pentru perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018. Dintre acestea, 110 evenimente au fost generate de scăpările de gaze, zeci de familii fiind afectate prin pierderea sau rănirea persoanelor dragi, ori prin distrugerea locuințelor. Incidentele au avut un impact major, circa 30% dintre acestea fiind soldate cu decese și cu distrugerea a mai mult de o proprietate. Peste 70% din decese s-au petrecut în sezonul rece, mai exact începând din octombrie, până în luna martie – informează IGSU.

Potrivit sursei citate, scăpările de gaze au provenit în cea mai mare parte de la instalațiile/aparatele de utilizare a gazelor naturale din locuințe sau de la buteliile de aragaz, „iar incidentele astfel generate ar fi putut fi evitate cu ușurință dacă s-ar fi respectat un set minim de reguli de siguranță”. De aceea, în continuarea parteneriatului „Împreună pentru Siguranță”, încheiat în anul 2012, E.ON România, Delgaz Grid şi IGSU au anunțat că se se vor concentra, în perioada următoare, pe lansarea unor mesaje destinate prevenirii incidentelor cauzate de scăpările de gaze, prin intermediul unei campanii naționale de informare a populației.

Conform IGSU, în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018, în România au avut loc aproape 40.000 de incendii la locuințe. În urma acestora, circa 1.200 de persoane au decedat şi alte peste 2.200 au fost rănite. Potrivit analizei incendiilor soldate cu decese, principalele cauze ale acestor evenimente sunt coşurile de fum defecte sau necurățate (24,15%), instalațiile electrice defecte sau improvizate (13,72%), mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (15,69%), focul deschis (16,73%), acțiunile intenționate (5,36%) şi scăpările de gaze (3,3%).

„Evenimentele generate de scăpările de gaze pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind manevrarea corectă a aparatelor de gătit sau a sobelor de încălzit care se bazează pe utilizarea gazelor. Apelarea la specialişti atunci când sesizăm probleme la instalațiile interioare de gaz este, de asemenea, o măsură de prevenție foarte importantă. Orice improvizație, cât de mică, la instalațiile interioare de gaze poate duce la tragedii. Totodată, la montarea buteliilor de aragaz, verificarea etanşeității trebuie să se facă în mod corect, fără flacără şi, nu în ultimul rând, buteliile trebuie să fie închise după utilizarea lor” – atenționează IGSU.

De asemeni, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, IGSU recomandă montarea detectoarelor de gaz în locuințe, la instalațiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.

M. T.

Articole din aceeasi categorie