IGPR: Poliția Română nu cere efectuarea de transferuri online pentru recuperarea datelor

Polițiștii specializați în combaterea criminalității informatice au fost sesizați despre desfășurarea unei campanii prin care se încercă fraudarea victimelor, prin sisteme informatice, în numele Poliției Române. Dacă primiți un astfel de mesaj, este important să știți că este o fraudă și să nu dați curs cererii. Sesizați Poliția dacă aveți calculatorul criptat sau dacă ați plătit – atenționează IGPR, prin intermediul unui comunicat remis, marți, presei.

Poliția Română recomandă celor care se confruntă cu astfel de situații să nu plătească suma cerută pentru decriptarea fișierelor, în cazul în care calculatorul este virusat, întrucât de cele mai multe ori nu își vor recapătă fișierele, și să anunțe de îndată Poliția în cazul în care sunt victime ale unor astfel de atacuri.

„Vă recomandăm să faceți back-up-uri regulate ale datelor stocate pe sistemul informatic, să mențineți sistemul updatat și să instalați un program de tip antivirus. De asemenea, nu deschideți niciodată un atașament primit de la o persoană necunoscută sau un link neobișnuit primit pe rețelele de socializare” – atenționează IGPR.

Proiectul No More Ransom a fost lansat în iulie 2016, de poliția națională olandeză și Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a crește nivelul de colaborare dintre sectoarele public și privat în lupta contra ransomware. În urma acestui demers, Poliția Română și DIICOT au devenit parteneri asociați ai proiectului No More Ransom.

Pe www.nomoreransom.org utilizatorii pot afla informații suplimentare despre ransomware și modul în care se pot feri de această amenințare.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie