IGI: Precizări în cazul străinilor ce solicită prelungirea dreptului de şedere în România

Salariul mediu brut, una dintre condiţiile care trebuie îndeplinită de străinii care solicită prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă, a fost majorat de la 3.131 la 4.162 de lei, în contextul noilor modificări legislative, informează Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Potrivit sursei citate, salariul minim brut garantat în plată este de 1.900 de lei, scrie AGERPRES.

”În conformitate cu prevederile art. 56 alin. (1) din OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin 4 ori câştigul salarial mediu brut”, se arată într-un comunicat al IGI.

Prelungirile ulterioare ale dreptului de şedere temporară în scop de muncă se acordă dacă străinul prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă; dovada menţinerii salariului cel puţin la nivelul prevăzut la alin. (1) pe toată perioada şederii acordate anterior. ”Astfel, în contextul noilor modificări prevăzute de Legea nr. 3/2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, informăm că, începând cu data de 6 ianuarie 2018, câştigul salarial mediu brut este de 4.162 de lei. Totodată, începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariul minim brut a fost stabilit la 1.900 de lei, prin HG nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut garantat în plată”, precizează sursa citată.

Această condiţie este necesară la solicitarea de viză de lungă şedere pentru angajare şi detaşare în scopul desfăşurării de activităţi lucrative pe teritoriul României, la prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de detaşare şi pentru studii, precum şi la acordarea dreptului de şedere pe termen lung, arată IGI.

Modificarea salariului mediu brut în contractual individual de muncă, precum şi transmiterea acestor date către Inspectoratele Teritoriale de Muncă se fac ori de câte ori intervin schimbări privind modificarea salariului mediu brut la nivel naţional, la data intrării în vigoare a modificării. Pentru reglementarea şederii pe teritoriul României, străinii au posibilitatea de a depune documentele şi prin intermediul aplicaţiei online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/, pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor, menţionează IGI.

Articole din aceeasi categorie