IGI: 533 de străini depistați în situații ilegale, în primul trimestru al anului 2018

În primul trimestru al anului 2018, polițiștii de imigrări au depistat 533 de străini în situații ilegale, pentru 390 fiind dispuse măsuri de îndepărtare. De asemeni, au fost sancționați reprezentanții a 183 de societăți comerciale pentru nerespectarea regimului juridic aplicat străinilor angajați.

Potrivit unui comunicat remis presei, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a asigurat, în primul trimestru al anului 2018, managementul șederii legale pe teritoriul țării noastre pentru aproape 120.000 de cetățeni străini, dintre care 69.248  provin din state terțe (cei mai mulți sunt din  Moldova – 10.513, Turcia – 9.277 și China – 7.973) și 50.379 din state membre UE, SEE și Confederația Elvețiană (Italia – 14.480, Germania – 6.039, Franța – 6.006).

În ceea ce privește localizarea lor pe medii, majoritatea cetățenilor străini se concentrează  în  mediul urban, indiferent de țară/zonă de proveniență sau durata șederii. Conform comunicatului, municipiul București a atras aproape o treime din cei peste o sută de mii de străini din România și ocupă primul loc. Mulți dintre aceștia locuiesc și în județele Ilfov, Cluj și Timiș. Numărul străinilor din aceste județe depășește cu puțin 9.000 în Ilfov, 8.000 în Cluj și  7.000 în Timiș.

În perioada menționată au fost primite 101 solicitări de viză, depuse la misiunile diplomatice din străinătate, pentru obținerea unor vize de lungă sau scurtă ședere, de către străini din Iordania, Palestina, Pakistan, China și alte state. De asemeni, în perioada de referință a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru 419 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecție internațională. Cei mai mulți străini sunt din Irak, Siria, Pakistan și Afganistan. Pentru 32 dintre aceștia a fost acordată o formă de protecție internațională și au fost înscriși în programul de integrare – precizează IGI.

Conform aceleiași surse, în urma acțiunilor întreprinse pentru combaterea șederii ilegale și a muncii nedeclarate, în această perioadă, au fost depistate 533 de persoane în situații ilegale. Pentru 390 de cetățeni străini au fost dispuse măsuri de părăsire a teritoriului țării noastre, 95 au fost îndepărtați sub escortă, iar pentru ceilalți au fost dispuse alte măsuri.

Polițiștii de imigrari au emis 1.601 avize de angajare/detașare, pentru lucrători permanenți, înalt calificați și detașați. De asemeni, pe linia combaterii muncii nedeclarate, au fost sancționați reprezentanții a 183 de societăți comerciale, cu amenzi în valoare de aproape 55.000 de lei, pentru nerespectarea regimului juridic aplicat străinilor angajați.

În aceeași perioadă, polițiștii au sancționat contravențional 2.128 de cetățeni străini, pentru nerespectarea legislației în domeniul migrației, acestora fiindu-le aplicate amenzi în valoare de aproape 360.000 de lei.

M. T.

Articole din aceeasi categorie