„Icoana – fereastră spre cer”

Icoană pictată pe coji de ouă, reprezentând Fecioara Maria cu Pruncul Iisus, încadraţi de Sfinţii Arhangheli Gavril şi Mihail

· Această metaforă, foarte des utilizată în spaţiul eclesial, valorifică cea mai frumoasă definiţie a icoanei, care, indiferent pe ce material este pictată, ne facilitează legătura cu Dumnezeu şi cu cei care s-au făcut casnici ai Lui, Sfinţii.

Sediul redacţiei „Făclia” găzduieşte în această perioadă o expoziţie de icoane pe lemn, sticlă şi…coajă de ou! Vă facem pe această cale invitaţia de a ne trece pragul şi de a vizita această expoziţie, în cadrul căreia sunt expuse 27 de icoane, semnate de cinci artişti, din generaţii diferite. Este vorba de consacraţii Mircea Bodea, soţii Adam şi Liana Curta, Elena Adriana Balea şi Iuliana Ioana Negru. Se cade să menţionăm aportul lor la organizarea acestei expoziţii a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Nu întâmplătoare sunt raţionamentul pentru care am optat pentru găzduirea unei expoziţii de icoane, respectiv tematica acesteia şi perioada în care are loc. 2017 este anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti. Expoziţia a fost deschisă pe 15 august şi va fi închisă pe 11 septembrie, iar marea majoritate a icoanelor expuse au ca tematică Preasfânta şi Preacurata Fecioara Maria. Perioada menţionată cuprinde două mari sărbători: Adormirea Maicii Domnului (cunoscută în popor sub numele de „Sfântă Maria Mare”, prăznuită la data de 15 august) şi Naşterea Maicii Domnului (prăznuită la data de 8 septembrie). Cei care au trecut şi vor trece pragul redacţiei noastre, au constatat şi vor constata că nu am făcut o exclusivitate din a expune numai icoane reprezentând-o pe Fecioara Maria. Diversitate este cuvântul care caracterizează cel mai bine expoziţia, în cadrul căreia ineditul, arta populară şi erminia bizantină se întrepătrund în spirit „ecumenist”, spre a ne încânta retina cu explozii de culoare şi simbolism. Vom constata că icoanele semnate Adam şi Liana Curta (meşteri populari) frapează prin culori aprinse si trădează cunoştinţe bunicele de teologia icoanei, cu toate că icoana pe sticlă este definită ca artă naivă şi nu respectă erminia bizantină. Tema favorită a celor doi este Fecioara Maria cu Pruncul Iisus. Mircea Bodea este cel care „semnează” ineditul în această expoziţie, la care participă cu şase icoane pictate pe coji de ouă. A pictat peste 700 de icoane pe coji de ouă. Ca fapt divers, la o singură icoană foloseşte aproximativ 30 de ouă.

Icoană pe sticlă

Iuliana Negru, artist iconograf consacrat

Atunci când urmezi un doctorat sub coordonarea părintelui Nikolai Ozolin şi nu oriunde, ci tocmai la Paris, la renumitul institut Saint Serge, deja ai o etichetă ce te recomandă ca cel puţin talentat. Iuliana Negru are 30 de ani, s-a născut la Alba Iulia, a absolvit în 2009 Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, secţia Artă Sacră. A continuat, firesc, cu un masterat, la aceeaşi instituţie de învăţământ, iar din 2014 a început, aşa cum am scris, un doctorat în iconografie, la Institutul Saint Serge, din Paris, sub coordonarea reputatului Nikolai Ozolin, care în primăvara acestui an a vizitat Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, ca invitat al Pr. Ioan Bizău. Iuliana Negru activează ca şi pictor şi restaurator. A lucrat la restaurarea picturii exterioare a Mănăstirii Moldoviţa, la colecţia muzeală a Mănăstirii Suceviţa, la iconostastul şi pictura murală de la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Românească din Paris, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavril şi Rafail”, precum şi la fresca unei biserici catolice din Vincennes. Datorită talentului ei, Iuliana Negru a fost solicitată să picteze iconostasul Paraclisului Seminarului Teologic Ortodox „Simion Ştefan”, din Alba Iulia.

Icoană pe lemn reprezentând Fecioara Maria cu Pruncul Iisus, cunoscută în limbaj teologic cu numele de Hodighitria

A avut până în prezent două expoziţii personale, prima în luna august a anului 2009, în satul Bucerdea Vinoasa, din judeţul Alba Iulia, iar cea de-a doua în februarie 2016, la Cluj. De asemenea, a mai participat la numeroase expoziţii de grup atât în ţară, cât şi în străinătate. În prezent, Iuliana Negru are lucrări expuse la expoziţia „Les pays de l’Est a la Fabrique”, aflată în desfăşurare, la Beaumont-le-Roger (Franţa). La expoziţia găzduită de ziarul nostru, Iuliana Negru este prezentă cu două icoane pictate pe lemn, una reprezentându-l pe Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, şi o alta reprezentându-i pe Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria.

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie