Iară vin colindători!

Sub acest generic s-a desfăşurat miercuri seara, în sala Casei Municipale de Cultură Gherla, concertul de colinde organizat de Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca.

S-au urcat pe scenă cursanţii secţiilor externe de canto muzică populară din Gherla (conduşi de Ioan Dordoi) şi Dej (îndrumaţi de Felix Gălan), într-un spectacol comun, care va fi repetat în curând şi la Dej. A devenit un obicei, cu ocazia sărbătorilor pascale, a celor de Crăciun şi Anul Nou, ca elevii cursului de canto popular din cele două oraşe vecine să evolueze împreună şi să-şi etaleze talentul muzical în grup. Astfel, am putut mai uşor aprecia valorile folclorului din cele două localităţi.

Tinere speranţe nu putem numi, fiindcă printre cursanţi se află şi mulţi interpreţi trecuţi de prima tinereţe, însă, important e că ei urmează o adevărată şcoală de muzică, la sfârşitul căreia primesc şi o diplomă de absolvire. Dar, nu ăsta este scopul, ci o pregătire muzicală sub coordonarea a doi apreciaţi şi cunoscuţi solişti de muzică populară, ne referim aici la Ioan Dordoi şi Felix Gălan, iar corepetitor este  talentatul violonist şi dirijor gherlean Emil Mihaiu.

Concertul amintit a fost un fel de examen de sfârşit de an calendaristic, absolvit cu brio de toţi cei 27 de cursanţi (16 din Gherla şi 11 din Dej), care au susţinut un program de colinde deosebit de bogat, unele piese fiind cântate împreună cu publicul. De fapt, am asistat la un montaj literar-muzical, ce  a adus în faţa noastră obiceiurile şi datinile populare de Crăciun şi Anul Nou, gazda manifestării fiind Maria Leoca, totodată şi prezentatoarea evenimentului, alături de micuţa şi talentata interpretă Larisa Gurzău, în vârstă de doar 10 ani, dar deja cunoscută prin participarea la mai multe festivaluri şi concursuri de muzică populară organizate în judeţul Cluj şi în ţară. Ea a fost cea care la sfârşitul reprezentaţiei a împărţit cozonaci spectatorilor aflaţi în sală.

Revenind la spectacol, trebuie să menţionăm cursanţii care au cântat solo, şi aici îi amintim pe  Ovidiu Varian şi Bogdan Găbudean de la secţia Gherla şi pe dejencele  Sorana Gălan şi Celina Găldean, însă suntem obligaţi să-i înşirăm şi pe ceilalţi (care au cântat în grup): Dorina Şumlea, Marius Bogdan, Adrian Haranguş, Daniela Toderean, Cristian Peter, Ramona Vancea, Denisa Füstös (Dej), Petru Ţentian, Daniela Georgiu, Lidia Moholea, Delia Iuşan, Lorena Fingerhut, Gheorghe Puian, Paula Avrămuţ, Vasilica Mânecan, Ioana Oltean Oşorhean (Gherla).

În finalul concertului cu toţii au fost pe scenă şi au interpretat una din cele mai frumoase colinzi ale sărbătorilor de Crăciun, „O, ce veste minunată”.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie