I vs R

Marele avocat al României, Franţa!

Am mai văzut noi avocaţi care ţineau, pe faţă, cu procurorii. Aşa că, de fiecare dată când auzim sintagma, trebuie să evităm semnul mirării întipărit pe faţă. Şi să ne raportăm la adevărul după care occidentalii n-au fost, nu sunt şi nu vor fi de partea estului european.

Niciodată?

Nu ştiu. Dar, în orice caz, nu în următoarea sută de ani. Spun asta pentru că analiza situaţiei politice, economice şi sociale a celor două părţi de lume este atât de diferită, încât doar o gândire amăgitoare şi o insuficientă luciditate poate să creadă în utopia după care vom fi, cândva, egali. Făptuitori ai aceluiaşi spaţiu: Evropa.

Trebuie apreciat, totuşi, faptul că noul preşedinte al Franţei, domnul Emanuel Macron a spus răspicat despre ce este vorba în următoare etapă de dezvoltare a relaţiilor Est-Vest. Repede, repede au sărit lingăii şi, prin vocea unor oficiali politici din Luxemburg şi Belgia s-a căzut de acord cu spusele mai marelui din Hexagon:

Europa cu două viteze. Oui – Yes!

Şeful statului francez a dat această soluţie (vehement negată în zile mai fericite!), tocmai pentru că, spunea domnia sa, astăzi, Europa se află într-un punct mort.

Greşit!

Domnul preşedinte Macron este un… finuţ şi, având influenţa gândirii din opera lui corneludriană (pe care l-a citit, lângă frumoasa-i nevastă, din scoarţă în scoarţă), sintetizată, gândirea, desigur, în vestitul mss „neologisme francaise de la bab” nu a detaliat subiectul. Facem noi asta, sigur după puterile noastre modeste şi mintea – cum se zice – cea de pe urmă.

Pornind de la comparaţia cu un schimbător de viteze, ale maşinilor care este, nu-i aşa, pe meleag, putem spune că Occidentul ne-a rezervat chiar un loc… fruntaş în ceea ce priveşte. Dar nu se nimereşte. Un fel de înainte, da’ încet sau înapoi, da’ repede! Primea treaptă de viteză: „I”. Restu’? „II, III, IV, şi V” este pentru ei, nu-i aşa, pentru că sunt mai mari, mai tari, mai cu euroi la purtător. Sigur că în viteza „I” se merge mai încet. Dar asta-i situaţia! Oricum, rămân două grupe în care II, III, IV şi V merg ca pe autostradă. Pentru estici a fost rezervat şi „R”, avantaj Năstase, nu?! (reverse, în engleză şi reverse, în franceză), tocmai pentru a arăta exact cum vom circula de acum încolo: în marşarier sau cu spatele la ei. Dar împreună! Pentru plăcerea lor. Căci, fără să avansăm prea tare (I), ba chiar s-o lupă înapoi (R), din când în când, ei nu pot merge înainte. Repede. Se opresc doar (în criză), când mai au ceva de supt de la/ pe noi.

E clar?

Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie

One Response to I vs R

  1. Unu'

    Decât în Schengen și cu cota parte de migranți islamici, mai bine îmi arăt buletinul la ieșire. De fapt, ar trebui să părăsim kolhozul care se năruie oricum. Ce palmă le-am mai da acestor netrebnici!