Hramul primei biserici armenești din Gherla

Sâmbătă, 25 martie, comunitatea armenească din municipiul Gherla a avut parte de momente sărbătorești, prilejuite de marcarea hramului celei mai vechi biserici armenești din localitate, Biserica Solomon.

Cu acest prilej, în micul lăcaș de cult de pe strada Cloșca a avut loc o slujbă religioasă oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, care în predica lui a subliniat importanța sărbătorii Buna Vestire în viața creștinului. În cadrul liturghiei a evoluat corul bisericii armenești condus de Molnár Árpád, piesele muzicale fiind interpretate în limba armeană.

Biserica Solomon, cu hramul Buna-Vestire, este cea mai veche biserică armeano-catolică din Transilvania, totodată prima biserică de piatră din Gherla, construită între anii 1723 și 1724. Documentul care atestă ctitoria datează din 1729 și a fost scris în limbile latină și armeană, conform căruia biserica de piatră cu trei altare a fost ridicată pe cheltuiala proprie a lui Solomon, fiul lui Todor Simai, jude primar, și soția sa Szirma, împreună cu fratele său Bogdan (Asvatur) și soția acestuia, Ulchathun. Altarul principal a fost dedicat Buna-Vestirii, altarul sudic Sfintei Treimi, iar cel nordic Sfântului Grigore Iluminatorul. Lângă biserică s-a mai construit „un turn potrivit pentru clopote”, care „atinge biserica”, iar toate au fost înconjurate de un zid de piatră. S-a ridicat și o capelă pentru cinstirea Sfintei Cruci și s-a delimitat locul pentru cimitir.

Biserica Solomon este un produs de arhitectură care ne prezintă faza de evoluție, la acea vreme, a comunității armenești, stabilită deja de trei decenii în Gherla. Până la edificarea Catedralei Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din centrul orașului, între anii 1748-1800, toate slujbele de rit armenesc au fost oficiate în Biserica Solomon.

La evenimentul din weekend au participat și armeni din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Baia Mare și Turda.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut