Gunoaiele Fechetăului, greu se adună…

Marele târg al Negreniului nu este doar o mare manifestare comercială a Transilvaniei, în mijloc de toamnă, ci şi o enormă vatră de gunoaie ce rămân zile în şir după închiderea porţilor acestui pestriţ spaţiu comercial ce se întinde pe zeci de mii de mp.

Acest târg a devenit un adevărat fenomen comercial destul de greu de controlat datorită debuşeului de produse indigene şi importate aduse de sute de agenţi comerciali, între care second hand-ul (încălţăminte şi îmbrăcăminte) dă acea notă a disconfortului, sărăciei şi chiar a umilinţei.

În urma ridicării sutelor de tarabe, din care poţi cumpăra vrute şi nevrute timp de aproape o săptămână la Fechetău, cele aproape 10 ha de teren dintre Crişul Repede şi drumul european E 60, arată jalnic, ca o imensă vatră de gunoaie lăsate în…sarcina Primăriei Negreni, care nu ia pe pere, ce trebuie să dea pe mere, adică pe colectarea şi transportul tonelor de gunoaie ce trebuie duse tocmai în Bihor.

În cele cinci zile de…turism comercial trec pe aici zeci de mii de târgoveţi care consumă, cumpără şi aruncă ambalaje de tot felul, iar ofertanţii de vechituri îşi golesc sarsanaua cu o parte din…chilipilurile ce nu trebuie nimănui.

Şi uite aşa, la aproape două săptămâni de la închiderea acestei ediţii, Primăria comunei Negreni încă îşi mai mobilizează forţele de care dispune pentru toaletarea acestor terenuri din dreapta Crişului, pentru a evita curgerea acestor mari cantităţi de gunoaie spre albia Crişului.

Chiar dacă imaginile de faţă sunt făcute cu câteva zile în urmă, ele sunt o mostră a nesăbuinţei, a lipsei de respect civic, ca să nu mai amintim de cei…şapte ani de acasă. Vorba bunicului meu: ,, Bunul simţ nu se găseşte de cumpărat nici la târgurile mari!”

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie