Gradus ad Parnassum II

Vinerea aceasta, scena instituției clujene de concert aparține din nou vocilor tinere. Gradus ad Parnassum II înseamnă întâlnirea și chiar reîntâlnirea cu nume ale tinerei generații de muzicieni a căror prezență și performanță devin din ce în ce mai cunoscute atât în țară cât și peste hotare.

Sub bagheta dirijorului Nestor Bayona – de asemenea, prezent din nou la Cluj – , vor evolua Cadmiel Boțac/pian, Maria Marica/vioară, Cornelius Zirbo/violoncel, acompaniați de Orchestra Filarmonicii Transilvania.

Mă opresc în câteva date asupra evoluției fiecăruia, prestația lor de vineri sperăm că va completa portofoliul muzical-artistic deja realmente valoros!

Maria Marica

Originară din Cluj-Napoca, tânăra Maria Marica provine dintr-o familie de muzicieni și a început studiul viorii de la șapte ani cu Nicușor Silaghi și Vasile Socea. A absolvit Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, secția vioară, în prezent continuându-și studiile cu David Grimal de la Universitatea de Muzică din Saarbrücken. Pe parcursul formării sale a participat, de asemenea, la diferite cursuri de măiestrie susținute de personalități de talie națională și internațională.

De-a lungul anilor a susținut recitaluri și concerte atât în România, cât și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite, fiind laureată a mai multor concursuri din țară.

A urcat pe scenă, în formule camerale, alături de nume de prestigiu internațional, precum Marc Coppey, Philippe Cassard, David Grimal, Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien-Laferrière și Solenne Païdassi.

Maria este membră a Ansamblului Les Dissonances și a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a concertat pe scene importante cum sunt Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris sau Konzerthaus Berlin.

Pe lângă succesul de la Concursul Internațional „George Enescu”, anul acesta Maria Marica a mai obținut Bursa „Moştenitorii României Muzicale”.

Cadmiel Boțac

Cadmiel Boțac este un alt nume cu care Clujul – dar nu numai (el fiind născut în Sighetu Marmației) – se poate mândri! La cei 26 de ani, tânărul pianist se bucură deja de recunoaștere internațională, amintesc doar câteva dintre reușite: Premiul I la Concursul Internaţional „Astana Piano Passion” (Kazahstan, 2014), Concursul „Milano Piano Talents”, Concursul Internaţional „Adilia Alieva” (Franţa), Concursul Internațional „Carl Filtsch”.

A studiat sub îndrumarea maestrului Daniel Goiți/ANMGD Cluj, studii masterale și actualmente doctorale la Universitatea de Muzică și Arte din Viena, clasa profesor Stefan Arnold. Adăugăm și cursurile de măiestrie cu Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.

Cadmiel Boțac este, cum spuneam, cunoscut și în afara țării, lucru datorat în bună măsură și colaborării cu orchestre precum Orchestra Naţională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

Cornelius Zirbo

Lista soliștilor invitați este completată de Cornelius Zirbo, originar din Cluj, cu un parcurs muzical ce l-a purtat pe scenele internaționale. A început studiul instrumental la Școala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena”, continuând ulterior în cadrul Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca și respectiv Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” (clasa prof. Octavian Lup). În prezent, este masterand în cadrul Universității Naționale de Muzică București la clasa maestrului Marin Cazacu.

La evoluția sa artistică și-au adus aportul colaborările cu nume sonore precum Gautier Capuçon, Frans Helmerson, Gary Hoffman sau Wolfgang Emanuel Schmidt.

Este laureat a numeroase competiții naționale și internaționale – Concursul Internațional de Coarde „StreichWerk” de la Berlin – locul I; Concursul International „Young Virtuosos”, Sofia, Bulgaria – Locul I, câștigătorul secțiunii de violoncel al Concursului Național „Grad Prix” organizat de New Hope Music (2022) ș.a.

Cornelius Zirbo a putut fi urmărit performând alături de orchestre recunoscute, printre care se numără Orchestra Simfonică Radio din Praga, Filarmonica de Stat „Moldova”, Camerata Regală, Orchestra Națională de Tineret a Fundației Principesa Margareta a României.

Néstor Bayona

Néstor Bayona și-a început formarea muzicală ca pianist, la Colegiul Regal de Muzică din Manchester, continuând apoi studiul pianului, dar și al dirijatului la Conservatorul din Geneva. Și-a finalizat pregătirea ca dirijor la Universitatea de Arte din Berlin, cu Steven Sloane și Harry Curtis. Ca solist și muzician de cameră, a cântat în săli ca Palau de la Música Catalana, Filarmonicile din Berlin și Luxemburg, Wigmore și Purcell Room din Londra.

Colaborarea lui Néstor Bayona cu Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” a debutat cu înregistrarea în studio a operei La fanciulla del West de Puccini, urmând apoi, Concertul de Anul Nou din 2019 și participarea în calitate de pianist și dirijor asistent al lui Lawrence Foster, pentru concertul din cadrul Festivalului „Enescu”, cu varianta camerală a operei Lulu de Alban Berg (2022).

În portofoliul său se regăsesc de asemenea colaborări cu Orchestra Simfonică din Bochum, Opera Comică din Berlin, Opera din Frankfurt, Orchestra Simfonică Germană și Orchestra din Extremadura.

Ce vom audia? Filarmonica ne propune și de această dată nume cu greutate – Serghei Rahmaninov – Concertul nr. 2 în do minor pentru pian, op. 18 și Johannes Brahms – Dublul concert în la minor pentru vioară şi violoncel, op. 102.

Date fiind alegerile muzicale dar și talentul tinerilor soliști și virtuozitatea dirijorului și a orchestrei clujene, avem toate motivele să dăm curs invitației diseară, în fotoliul de orchestră!

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut