Goţiu: „Victorie pentru pădurile virgine şi ariile naturale protejate ale României!”

În urma demersurilor şi opoziţiei parlamentarilor USR, a alertării şi mobilizării societăţii civile, prin petiţii şi poziţii publice, a unor instituţii de presă şi a poziţiei Academiei Române, coaliţia majoritară PSD & ALDE a renunţat la partea cea mai nocivă a proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 51/2006, a arătat senatorul USR, Mihai Goţiu, în cadrul unei conferinţe de presă. „Cel mai distructiv articol al legii ar fi permis, sub falsul pretext al realizării unor lucrări de utilităţi publice, distrugerea zonelor de protecţie strictă şi integrală a ariilor naturale protejate, precum şi a pădurilor virgine şi cvasivirgine din România”, a precizat senatorul.
Potrivit parlamentarului clujean, în forma adoptată, săptămâna trecută, de Camera Deputaţilor, aceste prevederi au fost scoase, lucrările de utilităţi publice fiind permise doar în zonele de conservare durabilă a ariilor naturale protejate şi în rezervaţiile naturale. „În situaţia în care zona de conservare durabilă sau rezervaţie naturală se suprapune cu un sit Natura 2000, se va asigura respectarea legislaţiei comunitare în domeniul protecţiei mediului, respectiv evaluarea impactului asupra mediului şi evaluarea adecvată”, a subliniat Goţiu, amintind că în Senat, pe 21 februarie, grupul parlamentar al USR a fost singurul care a votat, în bloc, împotriva formei legii care permitea hăcuirea pădurilor virgine şi cvasivirgine şi a ariilor naturale protejate din România. „Am alertat societatea civilă, care s-a mobilizat, la rândul ei, exemplar, iar împotriva prevederii în cauză s-a pronunţat şi Academia Română. De asemenea, am sesizat Curtea Constituţională pe un alt proiect legislativ, care, încalcă, într-un mod aproape similar legislaţia comunitară din domeniul mediului (cel care ar permite proiecte miniere în arii naturale protejate). După un efort comun şi o colaborare de mai bine de jumătate de an, din momentul intrării proiectului în procesul legislativ, Coaliţia majoritară PSD & ALDE a făcut un pas în spate”, a detaliat senatorul USR, exprimându-şi satisfacţia pentru faptul că prin proiectul adoptat, pădurile virgine şi ariile naturale protejate pot respira (un pic) mai uşurate, iar noi putem respira un aer (un pic) mai curat şi să ne bucurăm de ele (un pic) mai mult.
„Bătălia nu s-a încheiat însă, mai avem încă mult de luptă până când asemenea proiecte aberante nu vor mai ajunge în Parlament. Atâta timp cât vom continua o astfel de colaborare între specialişti, ong-uri, cetăţeni şi politicieni, sunt convins că, în cele din urmă, vom câştiga şi războiul!”, a conchis Goţiu.
Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie