Globurile de Aur 2018 – laureaţii . Surpriza numită “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”!

Puţini, foarte puţini se aşteptau ca filmul regizorului Martin McDonagh să obţină patru Globuri, printre care şi cel mai preţios, film dramă, în condiţiile a nu mai puţin de şase nominalizări, dar fără a figura prntre titlurile favorite la premii şi în nici un caz la patru.

Martin McDonagh atinge o coardă sensibilă prin tema abordată, temă ce poate fi aproape zilnic văzută în serialele de pe canalele Criminal Investigation, CBS sau Investigation Discovery. Mă refer la crimele comise asupra tinerilor, crime cu rezolvări grele, de multe ori peste zece, 15 sau chiar peste 20 de ani. Trebuie să recunoaşteţi, este o temă sensibilă, nu poţi rămâne deloc indiferent, caz în care numai părinte să nu fii. Nici votanţii finali nu au rămas insensibili şi Thre Billboards Outside Ebbing, Missouri bifează patru Globuri de Aur, film dramă, actriţă – Frances McDormand, actor rol secundar Sam Rockwell, scenariu/acelaşi Martin McDonagh.

Adevărul este că filmul bifează deja 57 de premii şi 134 de nominalizări, acestea din urmă vizând toate categoriile : muzică, imagine, casting, montaj, actor în devenire/Caleb Jones, actori rol principal şi secundar. Practic, filmul şi-a depus serios candidatura pentru celebrele statuete Oscar.

Am anticipat un Glob de Aur pentru Lady Bird, filmul semibiografic al scenaristei şi regizoarei Greta Gerwig. Analist subtil şi fin al trecerii de la adolescenţă spre maturitate, o poveste coming – of – age care impresionează de la primele cadre, lucru mai rar să recunoaştem. Este o dramă de familie, o poveste spusă simplu, fără înflorituri, un drum al iniţierii parcurs cu urcuşuri şi coborâşuri specifice adolescenţei.

Lady Bird este cel mai bun film de comedie/musical, plus un Glob de Aur pentru actriţa Saoirse Ronan.

Favoritul nr 1, The Shape of Water, reuşeşte doar două Globuri de Aur – coloană sonoră şi regie/Guillermo del Toro, deşi pornea în cursă cu şapte nominalizări. Se mai întâmplă şi la alte case…

Film străin anul acesta înseamnă In the Fade (producţie Germania – Franţa) , regia Fatih Akin, film ce dezvoltă o temă şi actuală, şi presantă, terorismul şi neo nazismul, având ca punct de plecare comunitatea turcă în Germania. Când îţi pierzi soţul şi fiul ai o singură dorinţă, cea de răzbunare.

Negru, negru de mare calitate însă

2018 a fost să fie ediţia 75 – a a Globurilor de Aur, ediţie marcată de… negru. S-a protestat la unison împotriva abuzurilor sexuale de la Hollywood, cazurile Weinstein, Kevin Spacey, Dustin Hoffman, Russell Simmons, Geoffrey Rush fiind prea vii şi proaspete pentru a fi ignorate.

Negru a fost la putere, creaţii de mare fineţe, gust, ţinute vestimentare la superlativ. Avem câteva titluri doar, sigur le vom reîntâlni la BAFTA, la Oscar,…

Concluzia? Este una şi bună, 2018 a fost ediţia surprizelor la Golden Globes Awards.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie