Gesturi de mare solidaritate, repetabilă, la Bucea

Dacă la sfârşitul lui martie 2017 creionam faptul că temperaturile primăverii generează viaţă la Bucea, acum pot adăuga, tot metaforic, că în tomnatecul octombrie, Bucea este un splendid tablou viu înrămat cu abisale broderii cromatice, ce cad liniştite din… pletele codrilor seculari ce veghează imperturbabila curgere a Crişului Repede.
O toamnă în care, nu doar coloritul frunzelor îşi pune amprenta pe sensibilităţile fiinţei noastre, ci şi aroma fructelor completează acest enorm tablou de vis, deranjat de… obraznica brumă a dimineţii, care, încă nu rezistă impulsului solar, chiar dacă acesta se trezeşte mai târziu, şi chiar mai obosit, după o vară atât de toridă.
În acest decor al anotimpului, când se mai numără şi… bobocii, preotul paroh, Mircea Dejeu, şi sătenii săi din Bucea, îşi numără şi gesturile de mare solidaritate umană care sunt dimensionate cu viaţă, adică: Donează Viaţă!
Şi aceste fapte de aleasă responsabilitate pentru viaţă şi sănătate, promovate, aici, la Poarta Transilvană a Clujului, de slujitorul altarului, de săteni, colegi şi prietenii lui, în repetabila şi nobila acţiune, a ajuns la numărul 10.
De zece ori, în ultimii ani, de când Mircea Dejeu a acceptat şi responsabilitatea de preşedinte al Filialei Cluj a Crucii Roşii, la Bucea s-a deplasat Coleta mobilă a Centrului Regional de Transfuzie Cluj, cu aparatura necesară şi personalul de specialitate coordonat de directoarea Adriana Sime, unde s-a recoltat sânge.
Marţi, 24 octombrie, începând cu ora 10, la sediul Casei de Cultură Bucea au venit pentru a dona… viaţă celor aflaţi în disperare pe patul suferinţei, aproape 70 de donatori. Triajul a început cu măsurarea tensiunii şi completarea chestionarului donatorului de sânge. O parte din aceste generoase persoane tinere nu au trecut exigenţele examenului preliminar, iar potenţialii donatori s-au declarat mulţumiţi sufleteşte că au putut să trimită spre spitalele Clujului, acest valoros produs biologic de neînlocuit şi atât de vital vieţii.
Deosebit ni s-a părut gestul doamnei Anca Matiş, aflată de mai mulţi ani la muncă în Italia, venită acum în Valea Drăganului, unde îşi are mama bolnavă, dar care a donat pentru prima oară sânge, ca un semn de mare nobleţe umană, dar şi al solidarităţii suferinţei în care se află iubita sa mamă.
Tot pentru prima oară şi-a întins braţul, spre a dona, elevul Şcolii postliceale cu profil sanitar, Florin Botiş din Bucea, călugărul Gheorghe Flore de la Mănăstirea Sf. Ion Hozevitul – Piatra Craiului, preotul Valentin Abrudan din Valea Drăganului şi protopopul Huedinului, Dan Lupuţan.
Ela Boca, soţia primarului din Poieni, şi-a adus un grup de prietene din Poieni, Ciucea şi Săcuieu, iar din localităţile bihorene Borod, Bulz şi Corniţel, au donat prietenii preotului Mircea Dejeu, organizatorul unicelor donări de sânge în mediul rural, fiind susţinut, în numeroasele şi pilduitoarele sale demersuri civice şi umanitare, de membrii grupului vocal bărbătesc „Craii Măgurii”, care vor scoate, în curând, un nou CD de mare reverberaţie, cu cântece de petrecere, uliţă şi cătănie.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie