Germania: Rata şomajului s-a menţinut la 5,3%

Bloomberg
Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a scăzut în aprilie mai puţin decât estimau economiştii, dar rata şomajului s-a menţinut la un nivel minim record, semn că firmele din cea mai mare economie europeană fac faţă încetinirii de pe pieţele emergente. Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât luna aceasta cu 7.000, până la cifra ajustată de 2,37 milioane de persoane. Numărul locurilor de muncă vacante a urcat la 784.000 în aprilie, cu 78.000 mai multe decât în perioada similară din 2017, datele sugerând că firmele nu reuşesc să găsească rapid noi angajaţi.
Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut în aprilie la 5,3%. Este cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5,3% iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă luna aceasta cu 15.000.
Economia Germaniei, orientată spre export, a beneficiat de pe urma redresării globale, anul trecut PIB-ul înregistrând cel mai rapid ritm de creştere din 2011. Aceste evoluţii au încurajat companiile să angajeze mai mult personal şi să majoreze salariile. Dar, ţinând seama de actualele evoluţii mondiale, ţara este în mod special vulnerabilă acum la măsurile protecţioniste iar expansiunea economiei ar putea încetini.
În aprilie, numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a scăzut cu 6.000 în vestul Germaniei şi cu 2.000 în estul ţării.
Scăderea continuă a ratei şomajului în Germania i-a surprins pe analişti, chiar dacă lipsa de personal a devenit evidentă.
“Redresarea pieţei muncii a continuat şi în aprilie, deşi uşor mai redusă decât în lunile de iarnă. Cine s-ar fi gândit în urmă cu opt-nouă ani că ajungem unde suntem astăzi, iar prognozele sunt încă optimiste. Scăderile vor fi moderate”, a afirmat şeful Oficiului Federal pentru Muncă Detlef Scheele.

Articole din aceeasi categorie