George Coșbuc, comemorat la Dej

Împlinirea a 100 de ani de la moartea poetului George Coșbuc a fost marcată de către Primăria Dej printr-o slujbă de parastas oficiată de protopop Ioan Buftea și prin dezvelirea unei plăci comemorative amplasată pe bustul poetului, din scuarul de lângă Centrul Cultural ARTA. Opera sculptorului Lucian Murnu, situată inițial în curtea Casei Municipale de cultură, a fost dezvelită la 5 noiembrie 1993.

La evenimentul solemn de miercuri, 9 mai, au participat: primarul Costan Morar, directorul Muzeului Municipal, Constantin Albinetz, reprezentanți ai administrației locale, profesori și elevi. Despre viața și opera lui Coșbuc au vorbit profesorii Axinte Bob și Ioan Petruț, iar depunerea unei coroane de flori și o doină pe versurile poetului, în interpretarea solistului Ioan Dordoi, au încheiat acest remember dedicat „primului mare poet dat românilor de Transilvania”.

În urmă cu un veac, la moartea lui Coșbuc, Nicolae Iorga, cel care afirmase mai demult că „poezia lui Coșbuc este de o virtuozitate extraordinară”, publica un necrolog pe care-l încheia cu următoarele cuvinte: „Cel ce a cântat toate vitejiile neamului, de la Gelu al legendei până la dorobanții din 77, moare fără a fi văzut cu ochii sub steag pe aceia care au onorat din nou sfântul drapel al țării. Să lăsăm ca asupra frunții lui palide, acum liniștite, să cadă o umbră mângâietoare a depărtatului tricolor nevăzut”.

M.V.

Articole din aceeasi categorie