Generaţiile şi-au dat întâlnire la Primăria Jucu

În oglinda timpului ireversibil, curgător spre veşnicie, seniorii comunei Jucu şi 37 de tineri au celebrat majoratul, respectiv „nunta de aur” la sediul Primăriei, într-o atmosferă specifică perioadei, cu un program de colinde, susţinut de teologi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj şi elevi ai şcolii locale „George Bariţiu”.
Raportându-mă nostalgic la un celebru film nord-american, „Undeva, cândva”, produs în 1985, cu primul Superman al cinematografiei în rolul principal, regretatul Christopher Reeve, care experimenta călătoria în timp, am avut onoarea de a fi martor la o incursiune în timp şi istorie. Un voiaj imaginar cu trenul amintirilor.
La Jucu, ca în multe zone ale ţării noastre, tradiţiile ocupă un loc aparte, drept pentru care sunt respectate cu stricteţe. Tradiţiile au erodat timpul şi au sedimentat identitatea, i-au conferit consistenţă şi au degrevat-o de plafonare, de mărginire egală cu uitarea. Astăzi, în unele locuri, tradiţiile s-au perimat, au primit eticheta „ieşit din uz” sau „demodat”. Vă asigur că nu e şi cazul comunei Jucu.
Popularitatea actualului primar al comunei printre locuitorii acesteia, Dorel Pojar, se datorează şi faptului că acesta chiar îşi face de lucru cu oamenii, care îl percep ca pe unul de-al lor. În planurile domnului primar sunt incluşi deopotrivă tinerii şi seniorii, ca să nu-i numim bătrâni. N-ar fi elegant. Dovadă stă în acest sens evenimentul desfăşurat deunăzi la sediul primăriei din Jucu. Cârcotaşii, slobozi la gură, dar înguşti la minte, zic că astfel de gesturi ascund interese electorale. Dacă omul nu face e rău că nu face, iar atunci când face, e clar de ce o face şi nici atunci nu e bine că face! Înţelegând din cele greu de înţeles că nicicum nu e bine cu românul, mereu nemulţumit şi mereu pus pe harţă şi cârcoteală, semn că nici sacul fără fund nu-l mai încape. Nu mai departe de iniţiativa aceluiaşi primar de a-i „lumina” pe jucani, adică de a inaugura primul tronson al sistemului de iluminat de la drumul naţional, ceea ce reprezintă o premieră pentru comună. Însă s-au găsit destui nemulţumiţi care să-i stingă primarului lumina, găsind iniţiativa neinspirată. Revenind, una din sălile de conferinţe ale primăriei Jucu s-a dovedit neîncăpătoare într-o zi în care şi-au dat întâlnire generaţia tânără şi generaţia despre care îmi place să spun că este experimentată. O zi de neuitat atât pentru una, cât şi pentru cealaltă. Concret, 37 de tineri care au împlinit în acest an vârsta de 18 ani au primit diplome şi premii în bani din partea primăriei, fiecare din aceştia fiind remunerat cu suma de 400 lei. La polul opus s-au aflat zece cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi care au primit câte 600 de lei de pereche. Este vorba de Petre şi Ana Coste, Ileana şi Nicolae Nagy, Petru şi Ana Dan, Ioan şi Sânziana Rusu, Ana şi Liviusz Oloşutean, Livia şi Alexandru Bodea, Emil şi Maria Vişan, Rusanda şi Ştefan Prodan, Nicolae şi Valeria Colcer, Ana şi Nicolae Baciu. De remarcat că Petre Coste a deţinut funcţia de primar al comunei Jucu în perioada 1996-2007.

Secretul longevităţii este că nu există nici un secret
Pare greu de crezut că astăzi, în societatea post-modernă, influenţată de curente şi concepte distructive, ca pluralismul, secularismul, individualismul, egoismul ori autosuficienţa, care zguduie unitatea familiei, mai există astfel de cupluri. Care este secretul longevităţii? Nu există nici un secret, nici o formulă magică. Nu e nici o alchimie. Este vorba despre iubire, respect, colaborare şi înţelegere, de care vorbeşte şi Sfântul Apostol Pavel, la care aş adauga compromisul de dragul celuilalt, în virtutea dragostei care a stat la baza unirii lor în sfânta taină a căsătoriei. Toate acestea au făcut durabilă, trainică, rezistentă, stabilă şi statornică căsătoria celor zece cupluri, în cele din urmă indestructibilă până la moarte. Exemple vii de fidelitate şi unitate, aceste cupluri nu doar frapează, ci te şi stârnesc (în sensul cel mai bun al cuvîntului). În discursul său, primarul Dorel Pojar a subliniat importanţa familiei ca unitate de bază a societăţii şi le-a urat celor zece cupluri să ajungă să celebreze şi „nunta de diamant”. Printre cei care au luat cuvântul s-a aflat şi părintele Ioan Gâtej, a cărui…intervenţie i-a înflăcărat pe cei prezenţi: „Sunteţi o istorie vie, sunteţi exemple şi modele. Aţi pus pe primul loc familia şi aţi dat valoare familiei. Sunteţi o generaţie vrednică, care a dat societăţii şi bisericii urmaşi demni”.

Elevii şcolii „George Bariţiu” au fost la înălţime
Dublul eveniment de la sediul Primăriei a fost marcat aşa cum se cuvine de o slujbă Te-Deum, săvârşită în sobor de părinţii cercului preoţesc Jucu (pr. Adrian Mitrea, pr. Ioan Gâtej, pr. Gheorghe Aniţaş, pr. Alexandru Baltă şi subsemnatul), răspunsurile fiind date de un grup de masteranzi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, care au onorat invitaţia primarului Dorel Pojar. În cadrul evenimentului a fost inclus şi un program artistic susţinut de elevi ai şcolii „George Bariţiu” din comună, coordonaţi de doamnele Simona Copil (profesoară de religie) şi Manuela Gheorghioi (educatoare). La final, cei prezenţi au fost invitaţi să ciocnească un pahar cu şampanie.
Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie