General cu girofar… în izmene

Gabriel Oprea a anunţat că revine pe scena politică. După moda din ultimii ani, Oprea şi-a prezentat pe o reţea de socializare obiectivele sale politice. Apelând din nou la aceleaşi clişee expirate – „onoarea a fost şi va fi întotdeauna cel mai important reper în viaţa şi în activitatea mea profesională”, „cuvântul respectat”, „demnitate”, „seriozitate”, „respect pentru ţara ta”-, generalul cu patru stele de plastic încearcă să-şi resusciteze cariera politică. Dar, să vedem mai întâi care a fost în linii mari aceasta.
Oprea a intrat în PSD în 2003, beneficiind de tot felul de sinecuri, printre care cele de prefect al Capitalei, deputat, ministru delegat pentru Administraţie Publică, ministru de Interne. Când social democraţii nu au mai deţinut puterea, Oprea s-a reorientat spre noii stăpâni, mai exact spre Băsescu & co. Pentru a-l putea sluji cât mai bine, Oprea a adunat în jurul său câteva cozi de topor din Parlament, fondând Uniunea Naţională pentru Progresul României. Drept recompensă pentru susţinerea acordată, generalul fără armată a primit de la puterea PDL-istă de atunci funcţia de ministru al Apărării, pe care a exercitat-o timp de doi ani şi jumătate. Ca bonus, tot atunci, Oprea a primit numărul maxim de stele permis de regulamentele Armatei Române, devenind general cu patru stele. După 2012, Oprea s-a reorientat, anunţându-şi susţinerea faţă de USL, alianţa care avea să câştige alegerile din acel an. Acest lucru a făcut ca, în ianuarie 2014, Oprea să fie numit ministru de Interne. Oprea iese însă brusc de pe scena politică odată cu moartea poliţistului Gigină, fiind acuzat că este responsabil pentru accidentul care a dus la acea tragedie. La aproape trei ani de la evenimentul nefericit în care a murit poliţistul, Oprea anunţă că ‘’revine în politica de vârf’’, precizând că el şi UNPR pot să ofere ‘’apărarea intereselor României’’. Întrebarea este care e miza resuscitării lui Oprea, mai ales că situaţia sa juridică legată de accidentul din 2015 dar şi de altele nu este clarificată?
La o primă vedere lucrurile par a fi destul de simple. Generalul cu girofar pare hotărât să reintre în ‘’politica de vârf’’ pentru a-i sprijini, aşa cum a mai făcut, pe cei care deţin la ora actuală controlul în această ţară asupra tot ce înseamnă sistemul de apărare şi siguranţă naţională. Iar pentru asta, prin refacerea UNPR-ului, Oprea nu face decât să încerce să “rupă” ceva din electoratul PSD. Ce şanse de reuşită are Oprea vom vedea.
Definitorie însă pentru caracterul său este amuzanta fotografie contrafăcută care a circulat în aceste zile pe internet şi în care acesta apare dând mâna cu fostul preşedinte american Barack Obama. Toată lumea a observat rapid falsul, iar Oprea a reuşit să se facă de minune încă odată. Atâta poate dom’ general, cu sau fără textile!

Cosmin Puriş

Articole din aceeasi categorie