Gazul nostru, banii noştri. Creşte sau scade preţul gazelor?

Potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), publicat în Monitorul Oficial, tariful mediu de transport al gazelor naturale practicat de Transgaz va scădea cu 6% în perioada 1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2019.


Conform acestui ordin, tariful mediu este redus de la 6,98 lei/MWh în prezent, la 6,57 lei/MWh. Totodată, autoritatea de reglementare a decis scăderea cu 7,47% a veniturilor Transgaz din activitatea reglementată, până la 1,128 miliarde de lei.
SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale care asigură transportul a peste 90% din gazele naturale consumate în România. Din anul 2008, Transgaz este listată la Bursa de Valori Bucureşti. Un procent de 58,51% din acţiunile companiei este deţinut de statul român, reprezentat de Guvern prin Secretariatul General al Guvernului, şi 41,49% de alţi acţionari (free-float).

Reamintim că Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, a declarat recent că „în România, preţul gazelor de import este legat de cotaţiile ţiţeiului, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca preţul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact şi în preţul final”. El afirmă că, deoarce nu există o competiţie adevărată pe piaţă, fiind doar doi producători interni, preţul gazelor autohtone va tinde să crească şi el spre cel de import. „Există un risc mare ca preţul de producţie internă plus tariful de înmagazinare să ajungă la nivelul preţului de import”, a afirmat Hajdinjak. El a arătat că, deja, iarna trecută preţul gazelor de import a fost cu 20% mai mare decât în iarna anterioară, ca urmare a creşterii cotaţiilor petroliere.
Recent, ANRE a mai anunţat şi că are intenţia de a scădea rata de rentabilitate a distribuitorilor de gaze de la 8,4% la 5%, iar Hajdinjak a afirmat că acest lucru va afecta puternic şi nivelul de investiţii pe care îl vor face companiile energetice în reţele. El consideră că rata de rentabilitate ar trebui să fie de cel puţin 7%. „Dacă ANRE taie rata de rentabilitate, va fi un impact semnificativ asupra profitabilităţii companiilor de distribuţie, dar nici nu vom putea să facem investiţiile planificate”, a susţinut Hajdinjak.
În opinia sa, soluţia este implementarea unui sistem de protecţie a consumatorilor vulnerabili. „Înţeleg discuţiile despre preţuri, dar trebuie să punem altfel problema. România are printre cele mai mici tarife de distribuţie din Europa. Problema este că trebuie să ne adresăm consumatorilor vulnerabili, să fie implementat un sistem care să protejeze oamenii care au cu adevărat nevoie. Nu să luăm măsuri populiste. În acelaşi timp, trebuie să existe un cadru care să asigure atragerea de investiţii”, a mai spus şeful E.ON România.

Articole din aceeasi categorie