Gala UNITER 2019 pe scena Naţionalului clujean!

Fiecare întâlnire cu Ion Caramitru a stat şi stă, dincolo de bucuria revederii, sub semnul noului, al unui prolific schimb de idei. Şi cea mai recentă întâlnire a fost cea de sâmbătă 13 octombrie – iată un 13 cu noroc sincer să fiu -, în care noul a fost şi surprinzător, şi plăcut: “Aducem Gala UNITER 2019 la Cluj – Napoca! Naţionalul împlineşte 100 de ani, îi vom marca aici, la Cluj!”.

Iată o veste care nu poate decât să ne facă plăcere, o mare, mare plăcere. Gala Premiilor UNITER la Cluj – Napoca duce cu gândul la alte două aniversări UNITER în afara Capitalei, mă refer la UNITER 2018 la Alba Iulia, respectiv UNITER 2007 la Sibiu, în anul Sibiu, Capitală Culturală Europeană.

Adevărul este că Naţionalul clujean trebuie să se bucure de această onoare. La fel şi publicul clujean şi nu numai el. Alegerea preşedintelui UNITER, Ion Caramitru, nu face altceva decât să accentueze importanţa teatrului în viaţa Cetăţii Clujului, calitatea actului artistic de-a lungul anilor, prezenţa unui public avizat şi cunoscător al fenomenului teatral, un Cluj de o înaltă spiritualitate.

De ce nu şi Gala Operelor Naţionale?

Anul acesta, Gala Operelor Naţionale s-a desfăşurat la Iaşi. Ediţia 2017 s-a bucurat de scena Operei Naţionale Bucureşti. De ce nu s-ar bucura şi scena Operei Naţionale Române din Cluj – Napoca de această onoare? Sunt de părere că Operei Naţionale clujene i se poate acorda organizarea galei din 2019, fiind vorba tot despre 100 de ani de neîntreuruptă activitate artistică.

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, prima instituţie lirică a ţării și una dintre cele mai emblematice din Europa, a luat fiinţă la 18 septembrie 1919, odată cu Teatrul Naţional clujean şi Conservatorul de Muzică. Sub conducerea unor personalităţi artistice de renume, precum tenorul Constantin Pavel, dirijorul italian Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu, baritonul de faimă mondială Dimitrie Popovici-Bayreuth, au fost depășite în decurs de câteva luni dificultăţile legate de alcătuirea efectivă a unui ansamblu de operă. Primul spectacol oferit a fost să fie ‚Aida’, titlu pregătit şi pentru deschiderea stagiunii 2019/2020, gala putând prefaţa fericit cei 100 de ani de teatru liric la Cluj-Napoca.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie