(FU)TURISM

Degeaba vă supăraţi: dar Guvernul ăsta gândeşte! Şi, prin gesturi fundamentale, face câte un pustiu de bine. Unora. Că-i în detrimentul altora… E o altă discuţie. Nu putem însă să negăm că, pentru cei care nu aduc nici un ban la buget şi, în general, pentru cei care n-au nici un fel de importanţă în realizarea de noi valori pentru societate, mai marii zilei fac genoflexiuni şi flotări. Deodată! Şi ba îndoaie pixul sub povara salariilor fără nici o acoperire în importanţa muncii prestate, ba prestidigitează… Uite aşa se îmbogăţeşte limba română şi… locuri de muncă dintre cele mai babane. Cu tâmpenii!

S-au gândit, aşadar, cei de la ministerele de finanţe şi externe (cu „f” şi „E” mic) şi au hotărât că nu se poate ca la ambasadele noastre să nu existe şi ataşaţi de… turism. Militari în civil, cum ar veni. Într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, o şleahtă de tăietori de frunze la câinii … altora se vor instala frumos în cele ţări (de aici sau de peste mări). Îşi vor duce familiile, şoferi, bucătari, copii vor fi înscrişi la cele mai bune şcoli şi facultăţi, vor veni din când n când la raport (la partid, la minister, la neamuri, la…). Spuneţi că toate astea costă bani?! Şi ce dacă.

Fraierii… plăteşte!

Restul? Nu munceşte. Dar se face. Şi votează. Călători sau milităreşte. Acuma, să nu cerţi ca aceste personaje să aibă atribuţii, Încă nu se ştie ce şi cum. Dar, în principal, vor trebui să atragă turişti care să viziteze Ţărişoara. Să lase aici… dularii, euroii şi celelalte valute. Să vină, să mănânce, să bea, să se cazeze la hoteluri, să închirieze, să… Ideea e ca noi să stăm, iar ei să deşarte sacul cu bani adevăraţi la noi în ogradă.

Nu râdeţi!

Măsura este una benefică. Au fost rezolvate toate problemele de infrastructură, aşa că turistul occidental, în speţă, are drumuri de ţară, pietruite, pe alocuri asfaltate… Şi gropi. Ce? Are aşa ceva la ei în patrie? Nu. Păi, să vină la noi, să vadă cum e fără bare de direcţie, bucşe, parbrize şi alte cele.

Avem şi personal calificat în toate. Chelnerii îi angajăm direct din stradă, barmanii – la fel; cameriste şi recepţionere vom aduce din Nepal; în construcţii vin cei din India; la curierat on-line se înghesuie cei din Afganistan; avem şi sirieni, marocani, algerieni. Au şi ei? Dar ai noştri nu pun (încă) bombe şi nu intră cu camioanele în populaţie.

Dacă am rezolvat problemele cu târgurile internaţionale? Sigur. Sunt cele mai proaste şi mai puţin frecventate. Locul lI de la coadă! (Că-i concurenţa mare!) E puţin lucru?! Când vom aveam şi ataşaţi în turism, vom rupe gura lumii! Şi va fi o înghesuială… De funcţionari-votanţi.

Cu cine o fi la putere…

Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie