Fundaţia Culturală CARPATICA. “Simplificare”. Trei vernisaje, trei expoziţii de artă minimalistă

vernisaj luni 7 mai, 14. 30 * Galeria Casa Artelor

Nu avem zilnic parte de trei vernisaje, iată de ce expoziţia Simplificare, curator arhitect Ionel Vitoc, trebuie văzută şi apreciată drept un eveniment cu multiple valenţe.

Sunt trei expozanţi, trei paliere ale artei plastice, artă fotografică/Susanna Patras, sculptură/Ion Pop, pictură/Nicoleta Gaiginschi. Să vedem cine sunt expozanţii…

Susanna Patras (Păstrăguş) este originară din Iaşi; s-a stabilit în Statele Unite, unde a obţinut Bachelor’ s of Arts în limba engleză la Thomas Edison State College New Jersey, un masterat în multimedia design la Sessions College for Professional Design New York şi diplomă în fotografie de la Institute of Photography New York.

“Dincolo de echilibrul compoziţional ce asigură o bună relaţionare a planurilor, merită remarcată şi bogăţia cromatică a lucrărilor, nivel la care dominant se evidenţiază în mod subtil. Poate de aceea multe dintre lucrările Susannei Patras invită la un dialog vizual prelungit, pe parcursul căruia se lasă descoperite treptat de ochiul privitorului, având capacitatea de a emoţiona specifică fotografiei de artă”, scria Horea Costin Chiriac.

Sculptorul Ion Pop este originar din Căpâlna, Sălaj. Şi-a descoperit adevărata pasiune pentru realizarea lucrărilor de artă din metal după vârsta de 55 de ani; lucrările sale pot fi admirate pe un perete, pe un birou sau în aer liber.

Despre sculptorul Ion Pop, Mircea Mureşan scria următoarele, “Viaţa la superlativ, adusă în scenă cu ciocanul şi forja. Până la urmă un adevărat poem filosofic transpus cu multă graţie în metal”.

Nicoleta Gaiginschi are un masterat în pictură la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iaşi, Facultatea de arte vizuale şi design; de formaţie profesională, Nicoleta Gaiginschi este medic, absolventă a Facultăţii de medicină generală/UMF Iaşi, promoţia 1968; cât priveşte crezul artistic, îl are drept mentor pe Francois Cheng, citez “Actul uman al pictatului este legat de acţiunea demiurgică a universului in devenire”.

Prezintă prof univ dr Negoiţă Lăptoiu (UAPR Cluj), prof univ dr Mihai Păstrăguş (UAPR Iaşi), arhitect Ionel Vitoc.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie