FUNDAŢIA CULTURALĂ „CARPATICA”. Prof. dr. Alexandru Ghişa, Conferinţa Relaţiile româno-ungare, trecut – prezent – viitor

 Luni, 30 octombrie 2017, de la ora 17.00, la Galeria Casa Artelor din Cluj-Napoca (B-dul Eroilor, nr. 16), iubitorii de cultură au avut privilegiul să asiste la conferinţa susţinută de reputatul prof. dr. Alexandru Ghişa, Relaţiile româno-ungare, trecut – prezent – viitor. Conferinţa s-a desfăşurat în cadrul proiectului „ACADEMIA DESCHISĂ COMUNICĂRII DINTRE GENERAŢII”, proiect al Fundaţiei Culturale Carpaţii(condusă de arh. Ionel Vitoc), susţinut de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi de Consiliul local. Universitatea Babeş-Bolyai.
 Profesor asociat la Facultatea de Istorie şi Filozofie din Cluj-Napoca, la Departamentul de studii internaţionale şi istorie contemporană, Alexandru Ghişa a fost şi un diplomat de excepţie. ” În 2012 am lucrat în MAE, până în octombrie 2013, când m-am retras. Dar poate că acum am şi mai multă libertate în a spune unor lucruri pe nume!” – a afirmat valorosul cercetător şi diplomat. Domnia sa a relatat, cu mult farmec, episoade din perioada în care a funcţionat în cadrul Ambasadei României de la Budapesta, cu amănunte privind relaţiile adeseori tensionate dintre cele două state socialiste, care nu au dispărut nici după decembrie 1989.
 Profesorul clujean a explicat că o bună diplomaţie, dând exemplul lui Nicolae Titulescu, nu se confundă cu propaganda, că acest instrument al puterii inteligente se bazează, în primul rând, pe capacitatea de a înţelege mintea celuilalt. El a făcut un scurt excurs în istoria Ungariei. „Între 1300 şi 1500, regatul ungar era cel mai bogat regat din Europa. Nu degeaba dinastia de Anjou a venit în 1330 pe tronul regatului Ungariei, când se stinsese dinastia Arpadiană. Carol Robert de Anjou a venit pe tron pentru că ştia că aici este vorba de o afacere, era o afacere cu aur în Evul Mediu. Timp de 200 de ani, regatul Ungariei a deţinut monopolul aurului în Europa. Altfel spus, Ungaria dicta preţul aurului! După descoperirea Americilor, a început să vină aur prin Spania. În Europa, în termeni moderni, regatul Ungariei a intrat în recesiune. Preţul aurului a scăzut, Ungaria nu a mai fost capabilă să finanţeze o forţă militară care să o menţină şi a venit Imperiul Otoman, care s-a instalat la Buda, transformând-o în paşalâc turcesc. Aşa s-a terminat existenţa Ungariei ca stat de drept internaţional”.
 La 1918, Ungaria nu exista ca stat de drept, exista doar în cadrul unei structuri imperiale, numită Austro-Ungaria. Abia în urma Tratatului de pace semnat de cele 29 de state beligerante, din data de 28 iunie 1919, în marele palat Trianon de la Versailles(Paris), apare din nou Ungaria, ca stat de drept recunoscut internaţional, organizat în limitele unui teritoriu în care ungurii aveau o majoritate etnică. ”Dar acel apogeu de 200 de ani a rămas în atenţia generaţiilor care au venit. Opinia publică şi generaţia tânără ştie că regatul Ungariei a fost un regat bogat, i se cultivă acest lucru. Iar atunci când vin în Ardeal, ei se simt pe un teritoriu care a fost al lor. Percepţia astăzi în Ungaria este că Transilvania e deocamdată o regiune ce aparţine de România, aşa explică o familie copiilor lor, situaţia! În toată această dezbatere autonomistă, nimeni nu vorbeşte, în Ungaria, de autonomia secuilor. Acolo nu se cunoaşte acest aspect. Toată lumea vorbeşte de autonomia Transilvaniei! ”, a spus Alexandru Ghişa. „Toată lumea doreşte construirea unui viitor mai bun, doar Ungaria, care a semnat tratatul de la Trianon, doreşte un trecut mai bun”. Profesorul clujean a răspuns şi unor întrebări din sală referitoare la patrimoniul Fundaţiei Gojdu, la evenimentele din decembrie 1989, la prezenţa românilor în Budapesta, în diverse etape istorice, dezvăluind numeroase aspecte necunoscute opiniei publice. Dar, în ciuda relaţiilor extrem de tensionate din trecut, profesorul Alexandru Ghişa este optimist în ce priveşte normalizarea relaţiilor ţării noastre cu ţara vecină, amintind exemplul Germaniei şi Franţei, ţări care au ştiut să rezolve, pe cale paşnică, animozităţile seculare.

Articole din aceeasi categorie