Frumoasa zi a Mărişelului

Revenim cu câteva comentarii şi imagini de la marea sărbătoare ce omagiază faptele istorice ale crăişorului Avram Iancu, ale Pelaghiei Roşu şi a moţilor care au devenit simbol al libertăţii de acum 169 de ani.
Înălţimile Mărişelului creează energii nebănuite, iar fascinanta frumuseţe a muntelui este dublată de sentimentul eroismului istoric probat în luptele duse şi cu honvezii “micului Kossuth”.
În semn de preţuire al neîngenuncherii moţilor, de 44 de ani, la Fântânele, în jurul “Crucii Iancului” se organizează marea sărbătoare populară ce-i poartă numele.
Această ultimă ediţie a avut o mai mare reverberaţie datorită şi faptului că ne aflăm în pragul centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, încât evenimentul de la Fântânele, de duminică, am putea să-l catalogăm ca o… repetiţie pregătitoare a acelui mare şi important moment al istoriei noastre.
Istorie a fost şi la această înaltă cotă geografică a Mărişelului, unde au venit mii de oameni din judeţele transilvane, ba chiar şi de mai departe, pentru a participa la acest mare eveniment pregătit cum se cuvine de Primăria şi Consiliul local Mărişel. Pe lângă slujba religioasă săvârşită de preoţii zonei, de evocările luptelor conduse de Avram Iancu şi Pelaghia Roşu, despre care au vorbit şi scris volume istoricii Nicolae Şteiu şi Teodor Şandor, s-a desfăşurat un bogat program artistic susţinut de “Nepoţii moţilor” şi talentatele soliste de muzică populară ale comunei, în sprijinul lor venind ansamblurile din unele comune învecinate şi profesioniştii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi a altor artişti îndrăgiţi, cum sunt: Adriana Irimieş, Ionuţ Langa, Vasile Coca, Ioana Breda Morar şi mulţi alţii.
Costumele populare şi iile româneşti au dat plusul de savoare spectacolului, ia fiind îmbrăcată şi de unii politicieni şi parlamentari, aici îi nominalizez pe Ioan Oleleu, pe deputaţii Horia Nasra şi Cornel Itu, ultimul aducând salutul Văii Someşului la marea sărbătoare a moţilor.
De altfel, după salutul de “Bun venit” adresat participanţilor de către primarul Viorel Ghic, scena s-a umplut de primari, consilieri judeţeni şi parlamentari, inclusiv europeni, încât numărul lor depăşea pe al unui… ansamblu artistic. Nota bună a fost că nu s-a făcut politică, ci doar câteva promisiuni între care . europarlamentarul Daniel Buda, a dat de înţeles că în câteva săptămâni începe reabilitarea drumului judeţean Gilău – Mărişel, informaţie ce trebuia să vină din partea vicepreşedintelui CJ, Marius Mânzat, care a prezentat salutul său şi al preşedintelui Alin Tişe. Soarta pădurilor dijmuite fără milă, a făcut obiectul intervenţiei deputatului de Alba, Cornel Olaru, în rest vorbitorii s-au rezumat la fireasca evocare istorică a luptelor generate de chemarea Iancului: “Sau punem pumnul în pieptul furtunii sau pierim”.
A fost una din cele mai frumoase zile ale Mărişelului, pregătită cu multe eforturi din partea administraţiei publice locale coordonată de Viorel Ghic, iar dincolo de zona aferentă manifestărilor oficiale, a fost înlănţuit şi un mare debuşeu comercial şi distractiv asigurat de mulţi, foarte mulţi întreprinzători privatizaţi.
Notabil este şi faptul că zona de rugăciune din faţa “Crucii Iancului” a rămas înnobilată cu zeci de coroane de flori depuse de instituţii publice, primării şi consilii locale, societăţi culturale şi partide politice.
Şi cum obişnuiesc să spună localnicii, la parastasul Iancului, al Pelaghiei Roşu şi moţilor pieriţi în acele lupte legitime de apărare a gliei străbune, Primăria a oferit publicului 9000 de sarmale, peste o tonă de balmoş, ţuică, vin şi câteva butoaie de bere rece, aşa cum este tradiţia ospitalieră în Ţara Moţilor, atât de frumoasă în acest anotimp al culorilor cu miros de cetină şi floră spontană. O zi în care sentimentul unităţii dovedeşte că are suficientă vigoare pe aceste înălţimi, stropite cu mult sânge în urmă cu aproape 170 de ani.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie