Francisc Doboş (ARCB): Îmbrăţişarea dintre Papa Francisc şi patriarhul Kirill, un gest profetic, de apropiere între creştini

Îmbrăţişarea dintre Papa Francisc şi Patriarhul Kirill reprezintă un gest profetic, un gest de apropiere între creştini, într-o lume atît de divizată, a declarat, vineri seara, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvînt al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, Francisc Doboş.

”Am vazut acum cîteva minute îmbrăţişarea dintre Papa Francisc şi patriarhul Kirill. Această îmbrăţişare Imbratisare-1m-a dus cu gîndul la cei aproape 1.000 de ani de istorie divizată a creştinismului (…) Şi faptul că s-a întîmplat acum această îmbrăţişare nu face altceva decît să fie un gest profetic, un gest de deschidere, un gest de apropiere între creştini, într-o lume atît de divizată. Este un gest profetic care ne cheamă în acest momente critice pentru omenire, în acest al treilea război mondial divizat pe fragmente, aşa cum îl numea Papa Francisc, ne cheamă la unitate în Christos, ţinînd cont de toate diviziunile, de toate rănile trecutului şi de toate provocările pe care acest gest, de fraternitate aş îndrăzni să spun, ni-l aduce în faţa ochilor. Am văzut acest gest, această îmbrăţişare, care a durat multe secunde, am vazut emoţia (…) din ochii şi din gesturile Sfîntului Părinte, am vazut această dorinţă de a se întîlni”, a spus oficialul romano-catolic.

Totodată, el a amintit cuvintele Papei din 30 noiembrie 2014 referitoare la dorinţa de a se întîlni cu patriarhul Kirill. ”În avionul care-l aducea de la Constantinopol, adică de la Patriarhul Bartolomeu, de la Istanbul la Roma. Şi a spus jurnaliştilor aceste cuvinte: «I-am spus lui Kirill: eu vin acolo unde vrei tu, tu mă chemi şi eu vin». Iar această dorinţă mai veche a Papei Francisc s-a realizat astăzi, am putea spune pe un teren paradoxal neutru, dar nu este neutru deloc, în această ţară, Cuba, care pare să fie ţara prin excelenţă a embargoului. Ca orice embargou, şi religios, şi spiritual, să dispară din viaţa noastră, a Bisericii Catolice faţă de Biserica Ortodoxă, şi invers”, a adăugat Doboş.

Papa Francisc şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, s-au îmbrăţişat vineri în deschiderea istoricei lor întîlniri din Cuba, prima între liderii acestor biserici după schisma creştinilor din Răsărit şi Occident în urmă cu aproape o mie de ani, transmite AFP. După ce s-au pupat pe obraz de mai multe ori, cei doi au purtat o scurtă discuţie, zîmbind în faţa fotoreporterilor aflaţi într-un salon al Aeroportului José Marti din Havana.

Această întrevedere între Papa Francisc, în drum spre Mexic, şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, sosit cu o zi înainte în Cuba, este prima între un şef al Bisericii Romano-Catolice şi patriarhul celei mai mari biserici ortodoxe din lume (130 de milioane din totalul celor 250 de milioane de creştini ortodocşi) de la schisma dintre Roma şi Constantinopol din 1054.

Articole din aceeasi categorie