Fotbal / Tineri și neliniștiți

  • România este prima echipă de la actuala ediție a întrecerii care marchează patru goluri într-un singur meci. Următorul examen al „tricolorilor” va avea loc vineri, 21 iunie, la Cesena, împotriva Angliei, de la ora 19,30.

 

România a lăsat o impresie de echipă cu pretenții la semifinale după victoria entuziasmantă obținută, marți seară, în dauna Croației, în primul meci al grupei C din cadrul turneului final al Campionatului European de tineret, care se desfășoară în Italia. Din punctul de vedere al subsemnatului, acest meci merita un stadion mai mare, dar organizatorii l-au izolat în San Marino, la Serravalle, ca pe un amical lipsit de interes. Prezența românilor care își fac veacul în Italia, nu puțini la număr, au transformat arena din mijlocul pădurii într-un mini Vezuviu, care a erupt la cele patru goluri ale formației antrenată de Mirel Rădoi, pe care mărturisesc că nu-l credeam antrenor. Dar omul își mai schimbă părerea și acceptă că se și înșeală. România s-a impus cu 4-1, prin golurile lui Pușcaș, Ianis Hagi, Băluță și Petre, din minutele 11,14, 66 și 90+3, cu două mențiuni: primul a deschis scorul din penalty, iar ultimul a închis tabela din pasa lui Manea, jucătorul campioanei României, CFR Cluj. Croația, care a părut mai fioroasă pe hârtie, a redus din diferență la 0-2, în minutul 18, prin Vlasic, golul purtând și „tușa” fină a portarului Andrei Radu, altfel foarte apreciat pentru evoluțiile de la Genoa 1893, club a care este legitimat. Statistica jocului este contrastantă. Croația a încasat patru goluri, dar a avut o posesie superioară a mingii. Totuși, România a avut mai multe ocazii și a expediat șapte șuturi pe spațiul porții adverse, capitol la care Croația a rămas corijentă. În schimb, ai noștri n-au avut treabă cu loviturile de colț, pe care le-au…colecționat învinșii. Mirel Rădoi a băut în dimineața meciului o doză de curaj și a mizat pe nu mai puțin de șase jucători din Liga 1 în echipa de start: Manea (CFR Cluj), Florin Ștefan (Sepsi Sf. Gheorghe), Cicâldău (CSU Craiova), Dennis Man (FCSB), Băluță și Ianis Hagi (ambii Viitorul Constanța). Primul, care a evoluat ca fundaș dreapta, a fost integralist.

 

Casetă Raster

Come-back de senzație al Franței

Anglia și Franța, sperietoarele grupei C s-au aflat față în față la Cesena, în celălalt meci, pe care „cocoșii” l-au câștigat cu 2-1, revenind de la 0-1, cu două goluri marcate pe final, în minutele 90 și 90+5. Francezii au ratat două penalty-uri, în minutele 25 și 66, primul prin Moussa Dembele, jucătorul lui Olympique Lyon și colegul românului Ciprian Tătărușanu, proaspăt transferat de gruparea de pe „Stade Gerland”. După o primă repriză fără gol, dar dominată teritorial de Anglia, care a avut o posesie a mingii de 51%, leii au deschis scorul în minutul 54, prin Phil Foden, mijlocașul de numai 19 ani a campioanei din „Premier League”, Manchester City. Anglia a înscris la singurul șut pe spațiul porții adverse. România e lidera grupei C după prima etapă, iar în următorul joc, programat vineri, 21 iunie, înfruntă, la Cesena, Anglia, rănită și obligată să câștige, dacă nu vrea să-și compromită șansele la calificare. Presiunea va fi pe naționala antrenată de Aidy Boothroyd.

 

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie