Decembrie 1989 la Cluj, nici urmă de teroriști

Studenți, elevi de liceu, profesori de istorie și clujenii dornici să afle adevărul despre evenimentele din Decembrie 1989 au umplut ieri, 11 aprilie 2024, sala de conferințe „Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” (BCU), cu prilejul organizării colocviului „Lupta pentru adevăr. Revoluția din Decembrie 1989 între adevăr juridic și istorie”.

La eveniment au vorbit Teodor Doru Mărieș, revoluționar și președinte al Asociației „21 Decembrie 1989” din București, Dan Voinea, fostul procuror care a instrumentat dosarul Revoluției din Decembrie 1989, Ioan-Andrei Gherasim, președintele Fundației „Corneliu Coposu”.

Adresându-li-se tinerilor din sală, președintele Fundației „Corneliu Coposu” a explicat că evenimentul le este dedicat lor. „Voi trebuie să știți ce s-a întâmplat în 89 la Cluj, la București, în toată țară, pentru că voi sunteți cei care mai târziu veți reprezenta adevărata elită, nu cea făcută și formată, așa cum vreau unii. Pentru voi, generația tânără, s-a organizat acest colocviu.”, a afirmat Ioan-Andrei Gherasim.

La rândul său, președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, Teodor Doru Mărieș, a precizat că are obligația de a aduce adevărul la lumină în ceea ce privește evenimentele din Decembrie 89 și nu dorește să lase pe umărul generației tinere această „restanță”: „Nu vreau să lăsăm generației voastre, tineri, elevi și studenți, nu este treaba voastră! Voi trebuie să trăiți într-o Românie normală în care s-a stabilit adevărul, iar ceea ce este trecut în Constituție ca Revoluție din Decembrie 89 avem datoria morală de a clarifica, tot ce s-a întâmplat atunci atât pentru îngerii din Decembrie, pentru familiile lor, cât și pentru pentru societatea românească, dar mai ales pentru voi, tinerii.”

Revoluționarul Teodor Doru Mărieș care a făcut în mai multe rânduri greva foamei pentru a determina autoritățile să acționeze și să nu mai treneze situația privind Dosarul Revoluției a spus: „Toți cei căzuți în Decembrie 1989, care nu mai sunt printre noi, probabil acolo în ceruri așteaptă această dreptate. Sper că lor le este bine acolo. Dar îmi doresc ca mamelor, taților, soțiilor celor căzuți să li se facă dreptate. Ei așteaptă adevărul încă aici. O parte dintre ei așteaptă pentru că, din păcate, și urmașii se împuținează.”

În opinia revoluționarul Teodor Doru Mărieș, în Dosarul Revoluției avem de-a face cu crimă împotriva umanității. „Curtea Europeană a Drepturilor Omului în procesele pe care Asociația „21 Decembrie 1989” le-a inițiat menționează că aceste patru instituții care dețineau arme de foc, armata, miliția, securitatea și gărzile patriotice au tras, au ucis, au maltratat au reținut revoluționari care au ieșit în stradă pentru libertate. Acest lucru este consfințit de cea mai înaltă instanță europeană, Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aceasta este încadrarea, de aceasta încadrare nu pot scăpa. Procurorul nu are de ales. Este încadrare stabilită și imprescriptibilă. Chiar dacă au trecut atâția ani, speranța rămâne.(…) Dosarul comunismului 45.89, Dosarul Revoluției, Dosarul 13-15 iunie 1990 au toate același tratament. În toate s-a stabilit că faptele sunt imprescriptibile și este crimă împotriva umanității.”, a declarat președintele Asociației „21 Decembrie 1989”.

12,6 milioane de gloanțe trase la Revoluție

În urma unei greve a foamei, revoluționarul Teodor Doru Mărieș a obținut accesul la jurnalele de luptă unde a aflat cât armament s-a folosit la Revoluție. „În perioada 22-26 decembrie 1989, s-au tras 12.600.000 de gloanțe. În seara de 21 decembrie și seara de 22 decembrie s-au tras 2.000.000 de gloanțe, un glonț pentru fiecare bucureștean, cam atât avea Bucureștiul atunci. Numai teroarea și teama care au provocat-o și a fost suficient. Sigur pe unii i-au nimerit, pe alții nu i-au nimerit. Spitalele erau pline de răniți. Noi la ora de vârf în 21 decembrie am fost aproximativ 5.000 de manifestanți. Din dosar, reiese că noi, cei care ne luptam și scandam „Veniți cu noi”, nu eram decât 2.500. Ceilalți 2500 erau informatori, ofițeri, subofițeri.”, a mai spus revoluționarul.

Prezent la eveniment, Dan Voinea, fostul procuror care a făcut cercetări în Dosarul Revoluției din 89 de la București, dar și în ceea ce privește evenimentele din Decembrie 89 de la Cluj-Napoca, a spus că la Cluj n-a găsit nici o urmă de terorist în condițiile în care fratele lui Nicolae Ceaușescu, Ilie Ceaușescu a venit în Cluj la Armata a 4 a și a avut o discuție cu comandații unităților din zonă ca să cultive această idee, a existenței unor teroriști. „Întâmplarea și Dumnezeu, cred că a ținut și cu clujenii, au făcut ca lucrurile să se simplifice foarte mult și când s-a făcut cercetarea a rezultat că n-au fost teroriști.”, a spus fostul procuror Voinea, în prezent avocat.

În cercetările de la Cluj un rol important l-a avut un medic legist care prin munca sa a ajutat la stabilirea faptelor, a adevărului. „În Cluj a existat un medic legist foarte corect care a luat de la fiecare victimă glonțul și l-a conservat așa cum cere legea. Când am venit, mi le-a pus la dispoziție. <Vedeți că aveți gloanțe numai calibru 7.65. Astea-s de la Armată. Sunt mijloace de probă>. Știința criminalistică ne ajută să stabilim adevărul științific, nu pe vorbe. N-am avut nici o surpriză cu acest dosar, nu mi-a fost restituit. Am trimis dosarul, i-au judecat. Adevărul a fost stabilit. La fel și la Timișoara, la fel și la Sibiu. Deci la Dosarul Revoluției sunt soluții date.”, a mai afirmat fostul procuror Voinea.

Reamintim faptul că parteneri ai BCU în acest eveniment sunt Institutul de Istorie Orală al Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai, Fundația Corneliu Coposu, Clubul Monarhiștilor Clujeni, Consiliul Județean Cluj și Asociația „21 Decembrie 1989” din București. Colocviul face parte din o serie evenimente, desfășurate în acest an de către BCU Cluj-Napoca, menite a evidenția importanța victoriei revoluției anticomuniste, în contextul împlinirii a 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut