Fotbal (Liga 1) / Etapa care s-a jucat…degeaba

La sfârşitul săptămânii trecute a început play-off-ul Ligii 1, cu CFR Cluj, FCSB, CSU Craiova, Viitorul Constanţa, Astra Giurgiu şi CSMS Poli Iaşi la start, candidate la cupele europene. Rezultatele înregistrate în prima etapă nu au adus nici o modificare în configuraţia clasamentului, iar echipele şi-au păstrat locurile ocupate la finalul sezonului regulat. Echipele care au fost gazde şi-au valorificat acest statut şi avantajul terenului propriu, însă nici una fără emoţii. Deşi scorul lasă să se întrevadă acest lucru, aş zice că emoţiile i-au încercat mai puţin pe cei de la FCSB, întrucât Viitorul a jucat cu frâna de mână trasă, cu motorul calat, iar jucătorii au avut două picioare stângi, coloana vertebrală fracturată şi ochelari de cal. Cele mai mari emoţii le-a avut CFR Cluj, câştigătoarea sezonului regulat, care a trăit periculos disputa cu CSMS Poli Iaşi, pe care a învins-o în prelungiri, cu golul norocos  al lui Bilel Omrani, pe care ieşenii, cu gândul la berea de după meci, nu l-au văzut în careu decât la reluare.

 

Dan Petrescu a făcut, din nou, spectacol…ieftin

Partida de la Cluj n-a fost lipsită de probleme, iar Dan Petrescu a ieşit, din nou, în evidenţă. Tehnicianul clujenilor a fost eliminat, după ce l-a „biciuit” verbal pe arbitrul Iulian Călin. Nu este pentru prima dată în acest sezon când antrenorul CFR-ului vede…cartonaşul roşu pentru limbaj colorat şi este trimis în spatele băncii de rezerve, pentru comportament nedemn de un fost jucător care a respirat ani buni aerul Angliei, patria fair-play-ului. În sezonul regulat, în meciul cu CSU Craiova, de pe teren propriu, Petrescu a fost expediat în tribune fără timbru de arbitrul Comănescu.

De data aceasta, „Bursucul” a fost scos din sărite de hotărârile pe care le-a luat centralul Iulian Călin, iar înainte de a părăsi terenul l-a „blagoslovit” şi pe unul din „secunzii” săi, respectiv Cristian Panin, care a încercat să-l calmeze. Petrescu s-a crizat la penalty-ul pe care Iulian Călin l-a acordat moldovenilor, în minutul 83, şi pe care Cristea l-a transformat cu siguranţă, şutând în dreapta lui Arlauskis. În aceste condiţii, Dan Petrescu va rata cel puţin derby-ul cu FCSB, urmând să-şi conducă echipa din tribună, prin intermediul celularului şi al colaboratorilor săi. Dan Petrescu a surprins netitularizându-l pe Alex Ioniţă, care a figurat pe foaia de joc, dar a rămas rezervă neutilizată. În schimb, în echipa de start s-a regăsit Alexandru Păun, care în precedentele trei meciuri nu a făcut parte din lot. CFR Cluj a ajuns la şase victorii consecutive cu CSMS Poli Iaşi şi la 11 partide la rând fără înfrângere în faţa moldovenilor.

 

Meciul obosiţilor

Coincidenţa face că CSU Craiova şi Astra Giurgiu s-au întâlnit şi în sezonul trecut în prima etapă a play-off-ului, dar cu echipa lui Eddy Iordănescu în calitate de gazdă. După prestaţii modeste din partea ambelor echipe, care au fost preocupate nu atât de a marca, cât mai ales de a nu primi gol, oltenii s-au impus cu 1-0, prin golul marcat de Mitriţă, în minutul 82. Echipa antrenată de italianul Devis Mangia a meritat victoria măcar că a avut o posesie net superioară a mingii (66%), dar şi mai multe ocazii. Mult prea zgârcită, Astra s-a mulţumit să se apere în marea majoritate a timpului, semn că s-ar fi mulţumit şi cu un rezultat de egalitate, care oricum n-ar fi ajutat-o mai mult decât această înfrângere în economia clasamentului, dacă ţinem cont de pretenţiile la titlu formulate de giurgiuveni înaintea play-off-ului. Pretenţii care au fost retezate de acest eşec şi care le interzice astralilor să mai viseze cai verzi pe pereţi. Puţin a lipsit ca şi acest al treilea meci al sezonului dintre cele două echipe să se termine cu o remiză.

 

Viitorul a jucat la…trecut

Campioana en titre Viitorul Constanţa a jucat la…trecut în prima repriză a meciului cu FCSB, de pe „Arena Naţională”, ale cărei tribune au fost mai mult goale. Nepermis de cuminte, echipa lui Gică Hagi a fost ca o carte deschisă în primul mitan, în care FCSB a marcat de două ori, după tot atâtea greşeli ale defensivei adverse, prin Budescu şi Momcilovic. Cu frica la purtător, jucătorii Viitorului nu l-au deranjat prea tare vopsitul Bălgrădean şi nici n-au îndrăznit mai mult după golul marcat în minutul 75, de Mladen, lăsând impresia că nu-şi doresc mai mult decât un eşec de bun simţ, cu 1-2, la care teoretic nimeni nu strâmbă din nas şi nimeni nu adulmecă miros de rahat.

 

 

Rezultatele primei etapei din play-off

 • CFR Cluj – CSMS Poli Iaşi 2-1
 • CSU Craiova – Astra Giurgiu 1-0
 • FCSB – Viitorul Constanţa 2-1

 

Clasament

 1. CFR Cluj 1        1        0        0        2-1    33
 2. FCSB 1        1        0        0        2-1    31
 3. Craiova 1        1        0        0        1-0    29
 4. Viitorul 1        0        0        1        1-2    22
 5. FC Astra 1        0        0        1        0-1    22
 6. CSMS Iaşi 1        0        0        1        1-2    20

 

Etapa viitoare

Vineri, 16 martie

 • Viitorul Constanţa – CSU Craiova

Duminică, 18 martie

 • CSMS Poli Iaşi – Astra Giurgiu
 • CFR 1907 Cluj – FCSB

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie