Fotbal Feminin / Clujul nu le-a purtat noroc „tricolorelor”

România    0-1    Italia

  • Naţionala de senioare a României, antrenată de Mirel Albon, cu şase jucătoare de la Olimpia Cluj în echipa de start, a debutat cu stângul în preliminariile Campionatului Mondial, fiind învinsă, la limită, de puternica naţională a Italiei, într-un meci disputat pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”.

 

Duel aprins între Rosucci (dreapta) şi Ioana Bortan, căpitanul României. FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

 

Partida România – Italia, prima a „tricolorelor” din campania de calificare la Campionatul Mondial de fotbal feminin, al cărui turneu final va avea loc în 2019, în Franţa, nu a suscitat un interes deosebit în rândul spectatorilor, chiar dacă accesul în tribunele stadionului „Dr. Constantin Rădulescu” s-a făcut pe bază de bilet cu valoare zero. Aşa se face că partida a fost urmărită de aproximativ 1100 de spectatori, deşi Mirel Albon, selecţionerul României, a mizat pe mai mulţi la conferinţa premergătoare confruntării. Aproape 11 luni s-au scurs de la precedentul meci disputat de prima reprezentativă a României pe arena din Gruia, respectiv cel cu Portugalia, contând pentru returul barajului de calificare la turneul final al Campionatului European din Olanda, unde „tricolorele” n-au ajuns deşi n-au fost învinse de lusitane.

Revenind, partida cu Italia a prilejuit debutul României într-o nouă tentativă de a ajunge la un turneu final, de data aceasta de Campionat Mondial. „Tricolorele” fac parte din grupa a 6-a preliminară, în care se mai află amintita Italia, Belgia, Portugalia şi Moldova. Dintre acestea, trei au participat la ultimul Campionat European. Este vorba de Italia, Belgia şi Portugalia. Moldova are statutul de out-sideră sau de „cenuşăreasă”.

 

România a avut susţinătoare din SUA

Pentru meciul cu Italia, Mirel Albon a convocat nu mai puţin de nouă jucătoare legitimate la campioana en titre a României, Olimpia Cluj. Dintre acestea, şase s-au regăsit în echipa de start. Este vorba de Teodora Meluţă, Adina Giurgiu, Mihaela Ciolacu, Andreea Voicu, Ioana Bortan şi Andreea Corduneanu. Acestora li s-au adăugat cinci straniere: Părăluţă, Oprea, Ficzay, Duşa şi Laura Rus. După pauză au mai intrat Lunca (din minutul 46) şi Bâtea (din minutul 85). Mirel Albon nu a putut conta pe Florentina Olar Spânu, Iuliana Obreja şi Ştefania Vătafu. Prima este însărcinată, iar celelalte două sunt accidentate, dar toate au ţinut să fie prezente la meci, Vătafu venind în cârje. Printre susţinătoarele de lux ale României le-am sesizat în tribunele stadionului CFR şi pe americancele Hannah Leinert şi Jilian McVicker, cele două fiind legitimate la Olimpia Cluj.

De partea cealaltă, Italia a început campania săptămâna trecută, cu o victorie de încălzire în faţa Moldovei şi cu un selecţioner nou, în persoana Milenei Bartolini, cea care l-a înlocuit pe consacratul Antonio Cabrini. „Squadra azurra” a venit la Cluj fără vedeta Melania Gabbiadini, sora lui Manolo Gabbiadini, de la Soouthampton, care a decis să se retragă de la naţională, la 33 de ani. De asemenea, Elisa Bartoli, care a făcut deplasarea la Cluj, s-a accidentat la încălzire şi a fost înlocuită în echipa de start cu Tucceri Cimini.

 

Meci de uitat pentru Corduneanu

Miza şi-a pus amprenta pe evoluţia celor două combatante, iar partida n-a rupt gura târgului, fiind pe alocuri chiar plictisitoare, iar statistica este grăitoare în acest sens. România, mult prea timidă şi cuminte, a expediat un singur şut pe spaţiul porţii lui Giuliani. Italia s-a impus cu 1-0, printr-un autogol semnat Andreea Corduneanu. Jucătoarea Olimpiei Cluj va dori să uite cât mai curând acest meci, pe care nu l-a încheiat pe teren, fiind eliminată în prelungiri de poloneza Monika Mularczyk, pe care Maria Ficzay o cunoaşte foarte bine, ştiut fiind faptul că fosta jucătoare a Olimpiei Cluj evoluează în prezent la Medik Konyn.

 

Urmează Belgia

România are la dispoziţie o lună de zile pentru a pregăti următorul meci din campanie, cel cu Belgia, care va avea loc pe 20 octombrie în deplasare, la Louvain, de la ora 21,30. Belgia a început în trombă preliminariile şi a surclasat Moldova, de care a dispus cu 12-0. La patru zile distanţă, pe 24 octombrie, „tricolorele” vor înfrunta, tot în deplasare, la Castel di Sangro, Italia, în ceea ce ne dorim să fie o revanşă a fetelor lui Mirel Albon. Ultimul meci al României din acest an în preliminarii este cel cu Moldova, de pe teren propriu, programat pe 28 noiembrie. Dubla cu Portugalia va avea loc în 2018.

 

Bortan şi compania, în vizită la Centrul de Primire „Gavroche”

Înainte de a înfrunta Italia, componentele naţionalei României, în frunte cu selecţionerul Mirel Albon şi căpitanul Ioana Bortan, le-au făcut o vizită copiilor de la Centrul de Primire „Gavroche”, din Cluj, pe care i-au cadorisit cu dulciuri şi mingi de fotbal. Fetele din cadrul Centrului şi-au manifestat dorinţa ca atunci când vor fi mari să practice fotbalul la nivel de performanţă.

 

Cristian FOCŞANU

Sursa foto: www.frf.ro

Articole din aceeasi categorie