Fotbal (Europa League) / În sfârşit, finală fără spanioli!

După trei ani în care trofeul Ligii Europa a fost monopolizat de FC Sevilla, finala ediţiei 2016-2017 a competiţiei şi-o vor disputa echipe din afara Spaniei, ţară care domină de aproape un deceniu întrecerile europene inter-cluburi. Dovadă că opt din ultimele 13 ediţii ale Europa League au fost câştigate de reprezentante ale „Primerei Division”. Tradiţia a fost stricată de Manchester United şi Ajax Amsterdam, două nume uriaşe ale fotbalului continental, care vor juca cu trofeul pe masă, într-o finală pe care puţini au pariat, dar pe care mulţi şi-o doreau, ţinând cont de pedigree-ul acestora. Dacă pentru olandezi, aceasta este a doua prezenţă în finala Europa League (Cupa UEFA după vechea denumire), pentru Manchester United, club obişnuit să evolueze la „masa bogaţilor” din Champions League,este abia prima. Jose Mourinho, antrenorul englezilor, a câştigat Europa League în 2003, pe când activa la FC Porto, fiind trofeul care l-a făcut cunoscut pe lusitan.

Manchester United este a a noua echipă din Anglia care ajunge în finala Europa League, după Liverpool, Tottenham Hotspur, Ipswich Town, Chelsea Londra, Wolverhampton Wanderers, Arsenal Londra, Middlesbrough şi Fulham City. Dacă se şi impune în finala de la Stockholm, a cărei favorită este, Manchester va deveni a cincea grupare din „Premier League” care duce trofeul în Insulă. Trofeu pe care Liverpool l-a antamat de trei ori, în 1973, 1976 şi 2001 şi pe care l-a „cormoranii” l-au ratat în sezonul trecut, în dauna Sevillei.

Dacă tot ne aflăm la capitolul statistici, atunci să mai adăugăm că Manchester United – Ajax Amsterdam este a treia finală între englezi şi olandezi în Europa League, după Feyenoord Rotterdam – Tottenham Hotspur, din 1974 (câştigată de batavi cu 4-2 la general) şi Ipswich Town – AZ Alkmaar, din 1981 (câştigată de englezi cu 5-4 la general). De notat că de la prima ediţie, 1971-1972, şi până la ediţia din 1998, finala competiţiei s-a disputat în două manşe, sistem tur-retur.

 

Retur complicat pentru finaliste

Şi acum despre evenimentele petrecute la meciurile retur din semifinalele actualei ediţii. Retur care n-a fost tocmai floare la ureche pentru echipele învingătoare în prima manşă. Cu o echipă improvizată, din care au lipsit vedetele De Gea, Carrick, Jones, Martial, Mata, Rooney, Roho, Ibrahimovic, Shaw, Young şi Smalling, Manchester United a marcat devreme în returul cu Celta Vigo, în minutul 17, prin belgianul Fellaini. Dar, aşa cum s-a întâmplat şi împotriva celor de la Anderlecht Bruxelles, englezii au trăit periculos, iar golul galicienilor, marcat în minutul 85, de Roncaglia, l-a făcut să tremure pe Mourinho pentru calificare.

Returul dintre Olympique Lyon şi Ajax Amsterdam a început de la 4-1 pentru olandezi, care au şi deschis scorul pe „Stade Gerland”, în minutul 27, prin Dolberg. Finalul primei reprize le-a aparţinut gazdelor, care au întors rezultatul în doar două minute, graţie lui Lacazette, care mai întâi a înscris din penalty, iar a doua oară din pasa lui Fekir. Repriza secundă s-a jucat la poarta oaspeţilor, apărată de Onana, asediată de francezi, care şi-au trecut în cont nu mai puţin de 14 ocazii de gol. Golul lui Ghezzal, din minutul 81, a reaprins speranţele lyonezilor. Colac peste pupăză, Ajax a rămas în inferioritate numerică din minutul 84, după eliminarea lui Viergever, dar olandezii s-au apărat eroic.

 

 

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie