Fotbal / Englezii – în pole position pentru finala de la Baku

  • Rivalele londoneze Arsenal și Chelsea sunt favorite să dispute finala Europa League, după rezultatele înregistrate în prima manșă a semifinalelor.

 

Bătuți zdravăn în Champions League și întorși pe toate fețele, ca și clătitele, englezii s-au descurcat mult mai bine în cea de-a doua competiție europeană înter-cluburi, iar după rezultatele consemnate în prima manșă a semifinalelor putem îndrăzni să avansăm o finală cu iz de „Premier League”, între londonezele Chelsea și Arsenal. Dar să nu anticipăm, pentru că surprize s-au văzut, se văd și se vor mai vedea în fotbal. Până când vom primi confirmarea, adică pe 9 mai, la finalul partidelor retur, să tragem concluziile după ceea ce s-a întâmplat joi. Fără victorie în ultimele trei meciuri de campionat și totodată fără nici o șansă de a mai prinde podiumul în „Premier League”, Arsenal n-a fost întâmpinată tocmai cu urale de fani la partida cu Valencia. În egală măsură, Unai Emery, antrenorul „tunarilor”, a avut de înfruntat, la conferința de presă premergătoare jocului cu „liliecii”, întrebările incomode ale jurnaliștilor, atât englezi, cât și spanioli, legate de o posibilă demitere, în cazul în care „alb-roșii” ratează toate obiectivele. Dubla cu Valencia este decisivă pentru viitorul lui Emery pe banca londonezilor. În orice caz, meciul de pe „Emirates” n-a început pe placul fanilor englezi, care și-au văzut echipa favorită condusă după golul marcat de Diakhaby, în minutul 11. Dar zâmbetul le-a revenit celor din tribune după numai șapte minute, când francezul Lacazette a restabilit egalitatea, din pasa gabonezului Aubameyang. Același Lacazette a „recidivat” la jumătatea primului mitan, reușind dubla după o combinație de manual cu Xhaka. Iar scorul pauzei a rămas 2-1. O victorie, dar, totuși, un avantaj fragil în perspectiva returului de pe „Mestalla”. Așa că amfitrionii au încercat să mai puncteze după pauză, iar repriza secundă s-a jucat la o singură poartă, cea a spaniolilor, apărată de Neto, luată cu asalt de Ozil și compania. Valencia s-a baricadat în propriul careu, încercând să conserve o înfrângere la limită și puțin i-a lipsit să-și atingă obiectivul, dar Aubameyang a înscris în prelungiri pentru un 3-1 mai aproape de adevăr. Totuși, golul înscris în deplasare lasă deschisă lupta pentru calificarea în finala de la Baku, cu mențiunea că Arsenal se află în pole-position.

 

Rezultat „tricky” pentru Chelsea

În celălalt meci, revelația Eintracht Frankfurt, revenită într-o semifinală de cupă europeană după patru decenii, a condus-o pe Chelsea 22 de minute, după golul lui Jovic, aceasta fiind singurul șut al nemților pe spațiul porții în toată partida. Cu o posesie a mingii zdrobitoare, de 64%, englezilor nu le-a fost greu să egaleze, în finalul primei reprize, prin Pedro, însă n-au mai găsit inspirație pentru un gol al victoriei, pe care dealtfel ar fi meritat-o, mai ales că brazilianul David Luiz a avut o bară în repriza secundă, după o lovitură liberă executată magistral. Un 1-1 pe care englezii l-ar caracteriza drept „tricky”, adică complicat. Chelsea a ajuns la 16 meciuri la rând fără înfrângere în Europa League. Meciurile retur ale semifinalelor se vor juca pe 9 mai. Finala este programată pe 29 mai, la Baku (Azerbaidjan). Este pentru prima dată când finalele Europa League și Champions League se vor disputa la o distanță de numai patru zile una de cealaltă. Până acum a existat cel puțin o săptămână între cele două.

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie