Fotbal / Atletico Madrid a câştigat trofeul Ligii Europa

  • Atletico Madrid a câştigat, miercuri seară, pentru a treia oară trofeul Europa League, după o finală fără istoric cu Olympique Marseille, care a pierdut pentru a treia oară finala competiţiei. Eroul spaniolilor a fost francezul Antoine Griezmann, care a devenit al nouălea jucător cu o dublă într-o finală de Europa League.

 

Ediţia 2017-2018 a Ligii Europa s-a încheiat miercuri seară, cu finala competiţiei, pe care şi-au disputat-o Olympique Marseille şi Atletico Madrid, locaţia fiind „Stade Gerland” din Lyon. Mare favorită şi la casele de pariuri, formaţia spaniolă a confirmat şi s-a impus cu scor de neprezentare, prin golurile marcate de Griezmann şi Gabi, cu menţiunea că francezul, despre care Payet a spus înaintea meciului că este fan al lui Olympique Marseille, a reuşit dubla, punctând în minutele 22 şi 49. Gabi a stabilit scorul final în minutul 89, din pasa lui Koke. La scorul de 0-2, Marseille a avut şansa de a reintra în meci, dar a luat la ţintă bara porţii lui Jan Oblak. Potenţialul grupării de pe „Stade Velodrome” a scăzut la jumătate după ieşirea de pe teren a lui Dmitri Payet, care s-a accidentat în prima repriză, iar locul său a fost luat, dar nu şi acoperit de Lopez.

Foarte pragmatică, echipa antrenată de argentinianul Diego Simeone a expediat patru şuturi pe spaţiul porţii adverse şi a marcat de trei ori. Potrivit statisticii, Marseille a avut o posesie superioară a mingii (respectiv 56 %), iar scorul ocaziilor de gol a fost egal, 12-12. Atletico Madrid a câştigat această competiţie pentru a treia oară. A mai făcut-o în 2010 şi 2012, a doua oară, tot sub bagheta lui Diego Simeone, la Bucureşti, pe „Naţional Arena”, când a înregistrat acelaşi scor, 3-0, dar în compania celor de la Bilbao. Dintre jucătorii careau triumfat în 2012, s-au regăsit în finala de miercuri seară Juanfran, Koke, Gabi, Diego Godin şi Filipe Luis.

Atletico a ridicat astfel la cinci numărul echipelor care s-au impus de cel puţin trei ori în Europa League (sau Cupa UEFA, după vechea denumire), celelalte patru fiind FC Sevilla (cu nu mai puţin de cinci trofee, din care trei câştigate consecutiv), Juventus Torino, Internazionale Milano şi FC Liverpool. Olympique Marseille a egalat-o pe Benfica Lisabona la numărul de finale pierdute în Europa League, ambele având câte trei. Francezii au mai jucat cu trofeul pe masă în 1999 şi 2004, dar au pierdut de fiecare dată, cu Parma şi Valencia. Mai mult decât atât, Marseille nu a reuşit să înscrie în nici una din cele trei finale, primind în schimb opt goluri. Franţa nu a triumfat niciodată în Europa League, iar pe lângă Olympique Marseille, alte două echipe din Hexagon au eşuat în această tentativă: Bastia şi Girondins Bordeaux. La nivel de ţară, Spania a ajuns la 11 trofee, ceea ce reprezintă un record. Italia e a doua, cu nouă trofee, însă pe ultimul l-a câştigat în 1999, iar a treia e Anglia, cu opt trofee. Din 2012 încoace, Europa League a fost câştigată de reprezentante ale Spaniei şi Angliei. S-ar putea ca meciul cu Olympique Marseille să fi fost ultimul pentru Antoine Griezmann în cupele europene ca jucător al madrilenilor, ştiut fiind faptul că atacantul francez este curtat intens de FC Barcelona şi Manchester United şi tentat să accepte una din oferte. Griezmann a devenit, miercuri seară, al nouălea jucător din istoria competiţiei care marchează de două ori în ultimul act. Deocamdată nici un jucător nu a reuşit hat-trick-ul. Griezmann are 56 de meciuri jucate în cupele europene şi 24 de goluri.

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie