Fostul şef al ITRSV Cluj, trimis în judecată de DNA Cluj pentru infracţiuni de fals

Fostul director al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj Napoca (în prezent Garda Forestieră Cluj), Grigore Avram a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni de fals. Procurorii îl acuză pe Grigore Avram că în 31.03.2010, în calitate de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (I.T.R.S.V.) Cluj Napoca (în prezent Garda Forestieră Cluj), a emis mai multe documente care au stat la baza eliberării, de către Ministerul Mediului şi Pădurilor –Direcţia Politici şi Strategii în Silvicultură, a unui certificat de menţiuni, prin care un ocol silvic a preluat în administrare o suprafaţă de teren forestier de 3.789,61 ha, proprietatea a trei comune. Procurorii susţin că demersurile au fost făcute de Grigore Avram în contextul în care, la data emiterii documentelor, era membru în consiliul de administraţie al ocolului respectiv, activitate pentru care era remunerat. „Pentru a ieşi de sub incidenţa legii penale, la 17.01.2011, inculpatul Avram Grigore l-a instigat pe şeful ocolului silvic respectiv să emită în fals un act intern prin care primul să fie înlocuit din funcţia de administrator. În aceeaşi zi sau ulterior, şeful ocolului silvic a întocmit o adresă (antedatată 12.11.2009) în care s-a consemnat că urmare a demisiei (antedatată 10.11.2009) „depusă” de inculpatul Avram Grigore la ocolul respectiv, a solicitat I.T.R.S.V. Cluj Napoca desemnarea unui alt reprezentant al acestei instituţii pentru a fi membru în consiliul de administraţie. În aceeaşi perioadă, inculpatul Avram Grigore a emis cu date nereale o adresă (antedatată 13.11.2009) prin care a comunicat ocolului silvic respectiv, numele persoanei desemnată ca membru în consiliul de administraţie. La data de 02.05.2011, inculpatul Avram Grigore cu intenţie, în calitate de inspector şef la I.T.R.S.V. Cluj Napoca, în exercitare atribuţiilor de serviciu, a emis către organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Comunale Apahida, judeţul Cluj, o adresă în care a menţionat aspecte nereale şi în baza căreia s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza în care era cercetat un apropiat al acestuia”, arată procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bistriţa Năsăud.

Ziarul Făclia a fost singurul cotidian din Cluj care a dezvăluit pe parcursul anului 2012 că în perioada în care ITRSV Cluj era condus de Grigore Avram, pădurile aflate în aria de competenţă a acestei instituţii au fost supuse unor defrişări sălbatice, prin care responsabili silvici, politicieni şi alţi potentaţi fără scrupule şi fără măsură, au făcut zeci de miliarde. În acea perioadă, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vînătoare Cluj avea 50 de angajaţi, care trebuiau să asigure supravegherea modului de exploatare a patrimoniului silvic de peste 800.000 hectare din judeţele Cluj, Alba, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş.

Făclia a dezvăluit atunci că, în calitate de inspector şef, Grigore Avram a acţionat pentru consolidarea poziţie sale, sprijinind în acest sens persoane apropiate să ajungă în funcţii cheie. Astfel, Radu Bodin la numai 26 de ani a ajuns şef al compartimentului de control, iar Dănuţ Ghiran la cel de avizare.

Printre judeţele afectate de defrişări masive s-a numărat Bistriţa Năsăud. În acest judeţ, printre cei mai mari jucători pe piaţa exploatărilor forestiere se numărau firmele controlate de Traian Larionesi. Datorită legăturilor lui Larionesi cu şefii structurilor silvice, firmele sale au reuşit să obţină lucrări de exploatare nu numai în pădurile bistriţene, dar şi în zonele Tîrgu Mureş, Suceava şi Maramureş. Toate acestea, se arată în document, cu prejudicierea Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA şi a mai multor direcţii silvice judeţene. Potrivit informaţiilor deţinute, Traian Larionesi controla firmele Frasinul S.R.L. Anieş, Austroforest International S.R.L. Anieş, Best Forest S.R.L. Maieru şi Frasinul Internaţional S.R.L. Anieş. Acestea însă nu ar fi avut parte de reuşită în afacerile cu lemn dacă Larionesi nu ar fi fost în relaţii bune cu Grigore Avram, fostul director al ITRSV, Gheorghe Ivan, directorul Direcţiei Silvice Bistriţa, Vasile Miculi, directorul Direcţiei Silvice Tîrgu Mureş, precum şi cu Valerian Solovăstru, fost director general al R.N.P. ROMSILVA. În virtutea acestor relaţii, şi în special a legăturii cu Avram, firmele lui Larionesi nu au fost supuse în perioada 2009-2012 unor controale tematice serioase, pentru a se vedea cum respectă normele în materie economică şi de exploatare forestieră.

C.P.

Articole din aceeasi categorie