Fostul primar din Râşca a pierdut procesul ce viza repunerea sa în funcţie

Fostul edil al comunei Râşca, Ioan Morar a pierdut definitiv procesul ce viza anularea ordinului emis de prefectul judeţului Cluj prin care s-a constatat încetarea mandatului de primar după ce a fost condamnat definitiv pentru abuz în serviciu. Totodată, Morar a pierdut şi procesul în care a solicitat revizuirea sentinţei prin care a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În acest context, Morar nu mai are nicio şansă să revină în funcţia de primar, acest lucru implicând organizarea de alegeri locale parţiale la Râşca.

Ioan Morar şi-a pierdut mandatul de primar anul trecut în luna octombrie ca urmare a ordinului emis în acest sens de prefectul Ioan Vuşcan. Demersul prefectului a venit după ce instanţa Curţii de Apel Cluj l-a condamnat definitiv pe Ioan Morar pentru abuz în serviciu. În urma procesului de fond, Judecătoria Huedin a dispus condamnarea lui Morar la şase luni de închisoare pentru două infracţiuni de abuz în serviciu. Morar a făcut apel iar Curtea de Apel Cluj i-a admis contestaţia schimbându-i încadrarea juridică din două infracţiuni de abuz în serviciu într-o singură infracţiune în formă continuată, dar i-a menţinut pedeapsa de şase luni de închisoare cu suspendare.

Cu toate acestea, Ioan Morar s-a înscris în cursa electorală din 2016 pentru un nou mandat de primar la Râşca, fiind susţinut de PNL. Deşi avea o condamnare definitivă pentru abuz în serviciu, Morar a putut candida din nou pentru că pedeapsa accesorie de interzicere a dreptului de a alege şi de a a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice a fost suspendată. La scrutinul din 5 iunie 2016, liberalul a ieşit câştigător însă în octombrie prefectul a emis ordinul prin care se constata încetarea de drept a mandatului de primar a lui Ioan Morar. Liberalul a făcut apel la instanţă, cerând anularea ordinului prefectului. În această lună, Tribunalul Cluj a dispus însă respingerea ca nefondată a acţiunii lui Ioan Morar, hotărârea instanţei fiind definitivă.

Liberalul a încercat să găsească şi alte soluţii juridice pentru a-şi salva mandatul de primar. În acest sens, Ioan Morar a înaintat la Judecătoria Huedin o cerere de revizuire, încercând să convingă instanţa să dispună reanalizarea dosarului în care a fost condamnat penal. Judecătoria însă i-a respins solicitarea. Morar a făcut apel însă Curtea de Apel Cluj i-a respins solicitarea.

În aceste condiţii nu mai rămâne decât să înceapă demersurile pentru organizarea de alegeri locale parţiale în comuna Râşca. Pe 11 iunie au fost fixate alegeri parţiale locale pentru alegerea primarului în 49 de localităţi. Prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan a declarat pentru Făclia că pe lista cu localităţile în care vor avea loc alegeri nu apare şi comuna Râşca din cauză că până la adoptarea hotărârii de guvern privind alegerile locale parţiale prefectura nu primise motivarea sentinţei din dosarul privind anularea ordinului prefectului prin care s-a constatat pierderea mandatului de primar de către Ioan Morar.

C.P.

Articole din aceeasi categorie