Forestierii acuză: Interzicerea exportului de cherestea duce la falimentarea sectorului

Interzicerea exportului de cherestea este un nonsens economic şi va duce la falimentarea sectorului forestier din România şi pierderea a peste 100.000 de locuri de muncă, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România – ASFOR.

„Interzicerea exportului de cherestea este un nonsens economic, în condiţiile în care România produce 5,5 milioane mc de cherestea din care exportă anual aproximativ 4 milioane mc, iar consumul intern reprezintă circa 1,5 milioane mc. Singurul rezultat garantat al interzicerii exportului de cherestea este falimentarea sectorului forestier din România – o activitate estimată la circa două miliarde euro/an – pierderea a peste 100.000 locuri de muncă, prăbuşirea pieţei lemnului în România şi, implicit, reducerea veniturilor administraţiei silvice până la nivelul imposibilităţii asigurării administrării pădurilor. Costul de administrare al pădurilor este de aproximativ un miliard de euro/an”, se arată într-un comunicat al ASFOR.
Organizaţia precizează că, în România, capacitatea de consum intern a sortimentelor de masă lemnoasă propuse interzicerii la export este mai mică decât capacitatea de producţie a pădurilor, stabilită conform amenajamentelor silvice. „Anual, se pot recolta din pădurile României 22 milioane mc de lemn, recoltăm 19,5 milioane mc, din care circa 9,5 milioane mc sunt utilizaţi ca lemn de lucru în industria de prelucrare obţinându-se cherestea, furnir, panouri din lemn masiv, plăci (PAL, MDF, OSB, Panel). Diferenţa o reprezintă lemnul de foc şi lemn pentru alte utilizări în mediul rural. România a devenit în ultimii ani un mare importator de masă lemnoasă – importăm pe segmentul răşinoase până la 3 milioane mc lemn rotund şi 0,5 milioane mc cherestea, iar pe segmentul foioase 0,12 milioane mc buştean şi peste 0,1 milioane mc cherestea. Interzicerea exportului de buştean poate fi o măsură pozitivă, dar fără impact deosebit, exporturile de buştean din România sunt reduse – sub 30.000 mc buşteni răşinoase şi sub 100.000 mc buşteni foioase”, susţine ASFOR.
Datele Asociaţiei arată că România este în primii 10 jucători la nivel european pe piaţa de cherestea, „loc obţinut foarte greu şi în condiţii de concurenţă acerbă cu competitori precum Austria, Germania, Rusia, Suedia sau Finlanda”. „Este de neînţeles de ce se doreşte ca, printr-o lege, România să fie scoasă de pe piaţa externă a lemnului”, afirmă ASFOR.

Reamintim că, în 23 mai, fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care prevede interzicerea exportului de buşteni pe o perioadă de 10 ani, începând cu anul 2020.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *