Fonduri europene pentru funcționarea a peste 180 de centre comunitare integrate, în zonele defavorizate

Ministerul Sănătății a anunțat, vineri, că în anul 2018 se va demara înființarea, construcția și reabilitarea unor centre comunitare integrate în zonele defavorizate, prin accesarea de fonduri europene, în cadrul POR 2014-2020 (Programul Operațional Regional).

„În data de 7 decembrie a fost pus în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea, funcționarea și finanțarea activității de asistență medicală comunitară. Se va asigura, astfel, implementarea prevederilor OUG 18/2017, privind asistența medicală comunitară, aprobată de Guvern în luna februarie,  prin care s-a creat cadrul legislativ necesar  pentru înființarea centrelor comunitare integrate, care vor oferi atât servicii medicale, cât și servicii sociale. Proiectul de act normativ pus în transparență deschide posibilitatea accesării fondurilor structurale și de investiții europene din cadrul POCU 2014-2020 (Programul Operațional Capital Uman) pentru formarea de personal (asistenți medicali comunitari, moașe, mediatori sanitari) și dezvoltarea de metodologii privind serviciile comunitare integrate. De asemenea, proiectul reglementează cadrul legal pentru accesarea fondurilor structurale și de investiții europene din cadrul POR 2014-2020 (Programul Operațional Regional), ce vor fi utilizate pentru construirea, reabilitarea, modernizarea și dotarea centrelor comunitare integrate” – se precizează într-un comunicat al MS, remis presei.

Conform documentului citat, în cadrul proiectului finanțat prin POR 2014-2020 (Programul Operațional Regional), vor fi înființate, construite, reabilitate și dotate  minim 180 de centre. „Dintre acestea, 137 vor fi finanțate pe baza unei liste predefinite a localităților, iar diferența, până la cel puțin 180, se va selecta în baza unui tip de apel care va fi stabilit de către Autoritatea de Managenent pentru POR” – precizează Ministerul Sănătății.

M. T.

Articole din aceeasi categorie