Foc de armă la Poiana Horii

Poliţiştii au confiscat o autoutilitară şi peste 60 de buşteni, în urma unui control efectuat în cursul nopţii într-o pădure de pe raza administrativă a comunei Beliş. În cadrul acţiunii, a fost tras un foc de armă, nefiind înregistrate victime.

„La data de 26 septembrie a.c., în jurul orei 00:15, poliţiştii din Beliş şi Mărişel au depistat, pe raza localităţii Poiana Horea, din comuna Beliş, o autoutilitară încărcată cu lemn rotund de lucru. Conducătorul auto, un tânăr de 27 de ani, din comuna Horea, judeţul Alba, nu a putut prezenta poliţiştilor documentele prevăzute de lege. De asemenea, buştenii din autoutilitară nu erau marcaţi cu amprentă dreptunghiulară şi nu prezentau cioplaje cu numere de inventar, neputând fi prezentat aviz de însoţire pentru aceştia. În urma depistării, poliţiştii, împreună cu cel în cauză, au mers pe urmele camionului pentru stabilirea locului de unde au fost încărcaţi buştenii, fiind găsiţi alţi buşteni în catarge, care urmau să fie încărcaţi. La un moment dat, poliţiştii au auzit zgomot în pădure şi s-au deplasat pe drum forestier, depistând un bărbat care avea un motofierăstrău asupra lui şi care, la vederea organelor de poliţie, a fugit  şi s-a ascuns în pădure. În acest context, pentru somarea bărbatului de a se opri, a fost executat un foc de armă în plan vertical, nefiind înregistrate victime. În jurul orei 5:00, poliţiştii au depistat, la marginea pădurii, 3 persoane în privinţa cărora există suspiciunea că ar fi fost implicate în tăieri ilegale de arbori. Asupra acestora au fost găsite un motofierăstrău şi instrumente de măsurare a lemnului” – informează IPJ Cluj.

Autospeciala, evaluată la circa 12.000 de euro, a fost confiscată de poliţişti. Materialul lemnos, constând în 64 de buşteni, a fost confiscat. În continuare, se fac cercetări pentru stabilirea întregii activităţi ilegale.

Recent, tot în zona Beliș, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de instigare la tăiere şi tăiere, fără drept, de arbori, în urma unor controale efectuate după fenomenele meteorologice periculoase. Pe lângă copaci doborâţi de furtună, poliţiştii au descoperit arbori tăiaţi recent, fără drept, care nu prezentau marcă silvică.

„La data de 21 septembrie, poliţiştii din Beliş şi Mărişel, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Cluj, au efectuat controale în pădurile de pe raza de competenţă, pentru descurajarea comiterii de delicte silvice în urma fenomenelor meteorologice periculoase, care au doborât un număr mare de copaci. În zona denumită popular ,,Ursoaia”, de pe raza adminstrativă a comunei Beliş, au fost descoperiţi mai mulţi arbori tăiaţi de picior, care nu prezentau marcă silvică. În baza constatării, au fost iniţiate verificări pentru identificarea persoanelor implicate în tăieri ilegale. Astfel, din cercetări a reieşit că un bărbat în vârstă de 47 de ani, din judeţul Alba, în calitate de pădurar, ar fi instigat un alt bărbat să taie arbori, în contextul în care fapta ar fi putut fi ascunsă, având în vedere arborii căzuţi, rupţi în urma fenomenelor meteo. În urma probatoriului administrat, la data de 22  septembrie a.c., faţă de organul silvic şi faţă de bărbatul bănuit de tăieri ilegale, în vârstă de 57 de ani, din Alba, a fost dispusă continuarea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la tăiere fără drept de arbori şi tăiere fără drept, fapte prevăzute de Codul silvic” – informează IPJ Cluj.

Potrivit sursei citate, circa 9 metri cubi de material lemnos,  în valoare de peste 2.600 de lei, provenit din comiterea infracţiunii, au fost confiscaţi şi predaţi în custodia personalului silvic.

La data de 22 septembrie a.c., poliţiştii au identificat, în afara localităţii Poiana Horii, în zona denumită popular Honca, 87 de buşteni de esenţă răşinoasă, care au fost reţinuţi în vederea stabilirii provenienţei, fiind predaţi organelor silvice până la clarificarea situaţiei.

Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

D.S.F.

 

Articole din aceeasi categorie