Florian Bodog: Programul de transplant pulmonar a fost deblocat pentru pacienţii români la Spitalul AKH

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că programul de transplant pulmonar pentru pacienţii români a fost deblocat la Spitalul AKH din Viena şi a precizat că centrul de la Spitalul „Sfânta Maria” va fi inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar, informează AGERPRES.

„Am primit oficial răspunsul de la Spitalul AKH şi să vă anunţ cu satisfacţie că a fost deblocată situaţia şi că Spitalul AKH va 29face din nou transplant pentru România. Am convenit un anumit număr de cazuri care vor fi rezolvate de spitalul AKH. În acelaşi timp, spitalul AKH ne oferă posibilitatea de a participa la un program de urmărire şi de monitorizare a activităţii pe care noi o facem în vederea demarării procedurii de transplant în România. Dânşii vor face şi un program de training. Universitatea din Viena şi-a manifestat dorinţa de a face un program de training pentru specialiştii români care vor activa în acest domeniu”, a declarat demnitarul într-o conferinţă de presă, precizând că scrisoarea a fost semnată de către managerul clinicii din Viena. Potrivit acestuia, în prima etapă, Clinica AKH „s-a angajat” să facă zece transplanturi pulmonare pentru România.

Ministrul a precizat că începând de marţi, Centrul de Transplant de la Spitalul „Sfânta Maria” este inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar şi „depinde doar de echipa medicală de acolo şi de managementul echipei medicale şi managementul pacientului ca ei să poată să pornească transplant pulmonar la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranţă pentru pacienţi”. „Este şi o condiţie pusă de către Clinica AKH ca România, după modelul Ungariei, să dezvolte în timp de un an un program propriu de transplant pulmonar”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a afirmat că o clinică privată din România a depus un dosar în vederea acreditării pentru realizarea de transplant pulmonar. „Din ceea ce mi-au comunicat cei de la ANT, au existat două întâlniri cu persoana responsabilă din partea acestei clinici pentru acest program şi pentru a ţine legătura cu ANT. Au fost două întâlniri în care li s-a solicitat să completeze dosarul depus. Dosarul depus la ANT este incomplet. Li s-a cerut să facă dovada echipei care are experienţă în transplant şi până în acest document nu a fost depusă”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Articole din aceeasi categorie